miercuri, 23 aprilie 2008

Efectul decredibilizarii clasei politice

Editorialul semnat de Ioana Lupea in Evenimentul Zilei atrage atentia asupra decredibilizarii clasei politice si foloseste ca termen de comparatie popularitatea independentilor in politica.

“Roadele discursului prezidential despre politicienii „zoaie pe un geam“ se culeg in alegeri. Neasteptat, insusi Traian Basescu si Partidul Democrat Liberal risca sa cada victime ale retoricii antisistem. Scaderea increderii in institutia prezidentiala si in Traian Basescu, precum si popularitatea „independentilor“ Sorin Oprescu si Irina Schrotter pot fi si rezultatele suspiciunii fata de politica si politicieni, fixate de seful statului in mintile alegatorilor. (...) Riscul este ca tot ceea ce miroase a „politic“ sa fie respins cu dezgust de alegatori, inclusiv cei care s-au declarat promotorii reformei.

Paradoxal, dar popularitatea lui Sorin Oprescu poate fi un efect al strategiei perfectioniste a sefului statului, care si-a asumat realizarea integrala a idealului de a starpi coruptia politica si pe politicienii vasali ai grupurilor de interese mafiote. Principala calitate a fostului pesedist, manipulat din umbra de Ion Iliescu, este statutul sau de independent in competitia pentru Primaria Capitalei. Oprescu pozeaza in victima a unor masinatiuni de partid, adica a ceea ce in acceptiunea curenta este asociat politicii. Succesul Irinei Schrotter la Iasi, care inainte de retragerea candidaturii avea, potrivit sondajelor de opinie, 20% din preferintele electoratului, isi are probabil radacinile in acelasi dispret generalizat fata de solutiile politice. Si cresterea increderii in guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, aflat al doilea in top dupa Traian Basescu, cu 28%, poate fi un simptom al saturatiei de politica. Tehnocratii au fost vazuti dintotdeauna in Romania ca alternativa la clasa politica, de aici tragandu-si seva si simpatia pentru Theodor Stolojan.

(...) Traian Basescu a confirmat doar opinia generala ca politicienii sunt corupti, incompetenti si anacronici si a sporit continuu doza de neincredere in acestia. Pe termen scurt, satisfacerea credintelor alegatorilor i-a adus avantaje: reconfirmarea ca presedinte, cu un rezultat zdrobitor in favoarea sa, la referendumul pentru suspendarea din functie declansat de coalitia antiprezidentiala PSD-PNL- PC-UDMR. Discursul sau violent impotriva clasei politice i-ar putea costa insa procente pe reprezentantii PDL, in alegerile locale si generale. Gestionarea fara eficienta a idealurilor societatii se poate dovedi, in practica, sinucigasa. O spun expertii.”

8 comentarii:

  1. Asta era si marea ta sansa Irina! Sa ramai cu adevarat independenta si sa nu ajungi sa tragi la caruta lui Oprea! Ai facut un gest rational, dar nu pentru un om care merita cu adevarat asa ceva. Omul are o personalitate accentuata si un imens ego.. s-ar putea ca dupa alegeri, daca ajunge primar, sa nu-i mai ajunga nimeni la nas.

    RăspundețiȘtergere
  2. @blogări,
    Acest articol introdus "întîmplător" pe blog și
    interpelarea Irinei din ultimul articol "Antibiotice-sufocată..."
    miroase a ceva...
    Nu degeaba campania electorală anul ăsta incepe aproape imediat după Ressurection of Jesus Christ.
    Doamne ajută...

    RăspundețiȘtergere
  3. atata teorie...pana la urma povestea s-a terminat. era un posibil experiment in care un cineva venit din alta zona incerca un proiect politic intr-un oras. putea veni cu un alt aer. putea fi si candidat la un partid, PDL etc...nu asta conta...conta ca nu venea din pepiniera de cadre de pe la partide, de prin adminstratia de stat,de prin sectorul public.
    acum jocul a revenit la parametrii initiali...
    clasa politica are o forta de atractie f puternica. in anii 90,spre exemplu, nu s-a schimbat clasa politica dupa Ratiu venit de la Londra. Ratiu s-a schimbat dupa ea. s-a mutat in Primaverii intre activistii comunisti care ii erau aparent adversari, s-a imprietenit cu Nastase,a ajuns pe o lista, pe alta, i-a dat bani lu Ioan Muresan si altora in schimbul sprijinului politic.
    Si acum e la fel, nu Irina Schrotter a schimbat clasa politica, ci clasa politica s-a impus. Candidatura IS a fost practic eliminata si jocul a revenit acelasi, cu IS absorbita in jocul partizan(desi, strict tehnic, endorsement-ul de duminica poate fi un exit decent din povestea asta si cam atat).
    Daca lumea vrea independenti, partidle ii pot produce imediat. Cel mai frumos exemplu senatorul PSD Oprescu. s-a culcat in partid si s-a trezit independent. Daca acu cateva luni era acuzat ca si-a inventat articole publicate in dosarul de prof.univ...acu e acuzat ca si-a inventat semnaturi in dosarul de candidatura. Il inteleg...ce putea sa faca un smecher de bucuresti in cateva zile? trebuia sa mai puna niste liste fictive, ca doar nu era fraier sa se duca fara numarul necesar. Daca ii spui impostor in fata...esti parte a unei conspiratii care nu-l lasa sa candideze...bucurestenii il cer,el chiar vrea...tot atat de mult cat a vrut si in 2000 cand a renuntat la postul de vice-primar la bucuresti dupa 6 luni(sa frece menta pe lista la senat-cate legi a facut in 8 ani?).fidelitatea pt problemele bucurestilor e la fel de mare si la Orban...alt viceprimar care a intins-o si acu vrea inapoi...Oprescu, evident, nu a demisionat din senat...mai are de mancat o paine juma' de an...la ce ii foloseste nu e clar...doar ca pare lacom si lipsit de curaj(daca asta mai era curaj..sa plece din senat acum)...
    elita politico-economica, in toata ignoranta si cinismul ei, e mai inteligenta decat populatia in amsamblu. de aia o conduce.
    de aia in bucuresti, cel mai dezghetat oras din RO,unde sunt atatea lamentari ca nu e bine..la sectorului 1 o sa voteze intre acutual Primar Chiliman si vicele de la Capitala Murgeanu, la 2 iese tot Ontanu, la 3 tot Negoita, la 4 se intoace fostul primar PSD Mihalache, la 5 Vanghelie rules, la 6 actualul Poteras sau fostul Darabontz...Unde e schimbarea,nene? cum unde? la Primaria Mare unde vine Blaga(care si-a descoperit interesu pt bucuresti acu o luna si si-a facut Buletin de Bucuresti, sa se poata incadra unde il trimite partidul) sau diaconescu(un alt interesat de problemele bucurestiului)
    eu chiar nu stiu care au fost calculele Irinei Schrotter in ultimele 6 luni. ce am vazut e ca l-a atacat pe Nichita, nu l-a atacat pe Oprea, nu a venit cu o oferta proprie f detaliata pt primarie. de ce a procedat asa, nu stiu. apoi s-a retras. atata s-a vazut. nu e nimic de speculat.pt ca in final nu s-a intamplat nimic dintr-un scenariu diferit de cele de pana acum.
    cred ca poza de pe situ lu Oprea spune totul despre el
    http://blog.dumitruoprea.ro:/wp-content/uploads/2008/04/trotuar.jpg

    RăspundețiȘtergere
  4. pentru anonimul de la ora 17.12

    un lucru pe care vi-l pot spune cu siguranta este urmatorul:

    CANDIDATURA INDEPENDENTA IN ROMANIA E O MARE MINCIUNA LEGISLATIVA

    imi pare rau ca nu l-am inteles mai devreme,desi l-am vazut clar in lege

    ROMANII TREBUIE SA RENUNTE LA MIRAJUL INDEPENDENTULUI

    SI SA INTELEAGA FAPTUL CA:

    LEGIUITORUL A FACUT LEGILE ASTFEL INCIT POLITICA SA POATA FI FACUTA DOAR DE PARTIDELE POLITICE

    ACESTA ESTE ADEVARUL!

    RăspundețiȘtergere
  5. ISCHROTTER esti total defetist .....daca mai induci ca un candidat independent nu are shansa in Romania vin la Iasi si dau un mare pumn in nas cui shtiu eu !

    :))))))))))))))))))))))))

    Atat tu cat shi Oprescu a-tzi fost doi cascatzi ! PUNCT

    ROMANI NU RENUNTZATZI LA IDEEA DE INDEPENDENTZA A CANDIDATULUI CHIAR DACA LEGEA ESTE INTR-ADEVAR STRAMBA.
    POLITICIENII DE GENUL RELU FENECHIU, MIRON MITREA, ILIESCU, TARICEANU, VOSGANIAN SHI CATEVA LICHELE DE LA PLD CA NICI PLD-UL NU-I CHIAR FLORICICA DE CRIN IMACULATA TREBUIE SCOSHI IN AFARA RINGULUI POLITIC ! ...DOAR CA ACEST LUCRU SE POATE FACE ETAPIZAT SHI NUMAI PRIN VOTUL VOSTRU .
    ACUM ESTE IMPORTANT CA VOI IESENII CA SHI NOI BUCURESHTENI SHI CA TOTZI ROMANII SA TAIEM GHEARELE MAFIEI PSD-ISTE CA DE PNL SE OACUPA MARINARUL !
    CHIAR DACA NICI PDL-UL NU-I MAI BREAZ SHI OPREA TERIBIL DE SHTERS ESTE SINGURA VARIANTA VIABILA RAMASA PENTRU IASI : SA VOTATZI PE CEI MAI PUTZINI RAI DINTRE CEI RAI !

    Revin la cei doi independentzi shi
    am sa fiu foarte violent deoarece supararea nu mi-a trecut !

    1.ATAT ISCHROTTER CAT SHI OPRESCU AU CREAT MARI DEFECTZIUNI IN STAFF-URILE PARTIDELOR IMPORTANTE ....AU DEMONSTRAT CA IN ROMANIA CANDIDATZII INDEPENDENTZI POT FI UN REAL PERICOL PENTRU SHLEAHTA POLITICA DEPRAVATA AVIDA DE PUTERE !
    2. AU AVUT SHI EI O MARE DEFECTZIUNE .....AU FOST NATARAI ! NU AU SHTIUT SA FOLOSEASCA ATUUL CARE IL AVEAU SHI AU CREZUT CA TOT CE ZBOARA SE MANANCA GRESHIND COPILARESHTE ....HAI SA LASAM LA O PARTE TOATA PARANOIA CU JOCURILE DE CULISE SHI SA TRANTIM ADEVARUL PE MASA :

    AU FOST DOI GURA CASCA !

    SHI SUNT SIGUR CA EI ACUM IN SUFLETUL LOR SHTIU FOARTE BINE ACEST LUCRU !!!
    3. CEI DOI AU MAI FACUT O GRESHEALA FATALA ....NU AU INTZELES FAPTUL CA PENTRU A DECAPITA O JIGODIE TREBUIE SA FOLOSESHTI O JIGODIE .....LUPTA PENTRU PRIMARIE NU ESTE UN JOC DE SAH ESTE POKER CURAT CU CIP, CU SEC SAU CU PAROL CU CARTZI SERVITE DIN MANECA SAU CU CARTZI ARUNCATE PE MASA

    Bleaaaaaaaaaaaah

    POATE ACUM AM PIERDUT DAR ALEGERI OR SA MAI FIE , HAI SA INVATZAM ACUM DIN GRESHELI, SA INCERCAM A MINIMIZA EFECTELE LOR SHI SA MERGEM MAI DREPTATE !

    ORICUM REVIN LA CEEA CE AM MAI TASTAT PE AICI :
    IN ACEST MOMENT SHI CONFORM SITUATZIEI DATE IASUL NU ARE DECAT O SINGURA OPTZIUNE CORECTA SHI LOGICA : DUMITRU OPREA !

    PUNCT !

    RăspundețiȘtergere
  6. Referitor la postarea 23.04. 2008 17:12

    Pute a editorial chirutzesc shi a Romania Libera de la doua poshte departare !!!!!!!!!

    Bleaaaaaah

    RăspundețiȘtergere
  7. pt carcotas: numai respect. vezi insa, ca in contextul folosit de tine "a-tzi" se scrie legat; "tu si oprescu ati fost" nu "tu si orescu a-ti fost"

    RăspundețiȘtergere
  8. @carcotasul vesel:
    ce e ala editorial chirutzesc?

    RăspundețiȘtergere