luni, 14 aprilie 2008

Zambetul care nu poate fi pus in cuvinte

Ieri, cand soarele stralucea pentru toata lumea, iar iesenii se plimbau, bucurosi sa-l salute, am incercat un exercitiu de imaginatie. Am inchis ochii, lasand ochii mintii sa-l priveasca.

Se facea ca oamenii pe care-i vazusem aievea, cu cateva minute inainte, erau acum zambitori, veseli, galagiosi chiar, se plimbau linistiti, savurand o duminica de primavara. Pareau fericiti, semanau cu locuitorii oricarui oras din Occident, unde primul lucru care te izbeste este seninatatea oamenilor.

Imaginea m-a surprins intrucatva, fiindca, daca m-ar fi intrebat cineva cu cateva minute mai inainte cum arata Iasul meu ideal, m-as fi gandit la orice – cladiri, drumuri, parcuri, parfum de epoca – dar nu la oameni. Iar daca cineva m-ar fi intrebat cum ii vad, as fi spus orice despre ei, dar nu ca sunt posomorati sau tristi.

Dupa asta am realizat cata dreptate au ochii mintii. Ei au vazut cum ar arata iesenii daca viata lor ar fi una decenta, fara grija zilei de maine, intr-un oras curat, plin de verdeata, fara praf, cu cladiri cochete, cu fatade ingrijite, pline de flori.

Ochii mintii au vazut rezultatul vietii intr-un oras de care imi pasa: oameni plini de speranta. Si mi-am dat seama ca zambetul pe fetele oamenilor e cel mai greu nu de adus, ci de permanetizat, fiindca speranta moare ultima.

Cred ca asta ar fi marea mea provocare, daca voi ajunge la primarie. Sa redau zambetul cald al iesenilor, acela pe care l-am vazut cu ochii mintii si am incercat in van sa-l descriu fiindca nu poate fi pus in cuvinte.

11 comentarii:

  1. ...remember....
    Unele voci va reproseaza o mimica usor prefacuta si o mina mult-mult prea serioasa....mda! sunt de acord ca problemele urbei sunt multe, diverse, iar solutiile sunt greu de prioritizat - deci trebuie atacate in cel mai serios mod posibil......da ! va fi o supriza pentru toata lumea daca veti castiga, dar nu va fi un capat de lume daca veti pierde !! Descretiti-va fruntea , incrancenarea oboseste spiritul, distorsioneaza perceptia asupra problemelor si de asemeni solutiile, rezolvarile ar putea fi rezultatul unor stari aflate sub influenta emotionalului si nu a rationalului...si nu e bine !! Zambiti, stimata doamna, pentru ca sunteti deosebita, frumoasa, ...cu imaginea asta vreau sa raman despre dumneavoastra. Zambiti !! e o imagine mai calduroasa, mai apropiata de oameni care simt nevoia sa fie ocrotiti, simt nevoia ca cineva sa-i inteleaga ,simt nevoia sa fie sprijiniti si ajutati, au nevoie de un om pentru oameni....zambiti ...si nu va faceti griji ca a-ti putea fi interpretata ca o persoana care nu ia problemele in serios....zambiti, daca vreti sa va intimidati adversarii ; priviti-va adversarii cu detasare , cu zambetul pe buze , ci incredere in fortele proprii, dar fara ironie - asta o sa-i enerveze cel mai mult ; zambiti si veti reusi sa ascundeti toate temerile care va incearca - pentru ca sunt si vor fi mereu....zambiti pentru noi, locuitorii orasului Iasi si nu in ultimul rand ...zambiti pentru ca sunteti...femeie !!! Vreti ca noi sa zambim? poate ca avem nevoie de cineva care sa ne dea motive sa zambim si de ce nu, sa ne invete sa zambim !!! Sunt convins ca cel putin 10000 care au semnat pana mai ieri isi doresc sa aiba motive sa zambeasca...tot ei vor duce vestea mai departe : "-am semnat pentru Irina/ -de ce? "....un zambet va face mai mult decat un raspuns.....

    RăspundețiȘtergere
  2. Hihihi......inconfundabil stilul !
    V-AM PRINS VRAJITOARELOR !!!!
    .................vorba reclamei !

    Alooooooo Iashuuuuuuuu' e campanie bre , e alegeri bre, adicalea e vremea invectivelor ,atacurilor sub centura ,datului la gioale .....nicidecum vreme de cenaclu literar !
    VREAU ASFALT , VREAU COPACI TAIATZI, VREAU FURTURI SHI HOTZII,VREAU LICITATZII TRUCATE SHI MITE UMFLATE , VREAU NICHITA ,VREAU OPREA, VREAU ADOMNITZEI .....VREAU SA LE SAR LA GAT sa-i mushc pana le trece cheful de candidatura !!!!!!

    .....PUTETZI SA-MI DATZI ? CA LA "SIROPELE" D-ASTEA NU AM CE POSTA !

    CARCOTESC AGITAT !!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mda, am uitat sa punctez unul din cele mai "IMPORTANTE EVENIMENTE " ale "MONDENULUI POLITIC" :

    IN SFARSHIT DOMNUL ARATATOR DE DEGETE REGALITATZII SPANIOLE A CATADIXIT SA-SHI PREZINTE DEMISIA ....EL CICA AR FI DE ONOARE..... EU ZIC CA E DE TARICEANU !.....CA S-O FI SATURAT SHI JALNICU' SA-SHI TOT IA PALME DUPA CEAFA DE LA GOLANU' MISHTO !

    APROPOS, BREH NEA RELULE FENECHIULE, MINISTRUL ASTA MORTALO-DEMENTZIAL NU A FOST IMPUS DE VOINTZA MATALI ?....DECI O CHICAT CIUARIU, O CHICAT CIOROIANU ....OARE CINE URMEAZA LA CHICAT ?......HIHIHI !!!!!!
    CAT DESPRE TARICEANU .....MAH DOM' SHEF DE GUVERN DACA MIE-MI ZICEA O FOMEIE CA-S JALNIC MA DUCEAM LA SFORARIE SHI CUMPARAM 2m DE FRANGHIE , LA DROGHERIE SHI CUMPARAM 1buc DE SAPUN SHI DIRECT IN AL TREILEA CASTAN PE DREAPTA CUM INTRII IN PARCUL BORDEI MA SPANZURAM .....IN SEMN DE PROTEST FATZA DE MARSHAVIILE MARSHAVULUI CONSTANDA ( CARE FIE VORBA INTRE NOI, ACUM SE AFLA IN PENIBILA SITUATZIUNE DE A FI SHI REG...LAT SHI CU BANI LUAZTI, MAMA LUI DE CAPITALIST BURJUI CA ASHA-I TREBUIE !)

    CARCOTESC,CARCOTESC,CARCOTESC

    PS. ...pup cu deosebit respect talpile lu' tanti UDREA pentru aia cu "JALNICUL"......daca stateam o saptamana sa caut un epitet mai potrivit nu gaseam !....chiar ca ashti cu PNL-ul lor sunt nishte JALNICI !

    RăspundețiȘtergere
  4. REVIN CU UN MESAJ IMPORTANT PENTRU NICHITA GHEORGHE :

    MAI DOM' PREMARE TOCMAI PE UNUL DIN POSTURILE DE TELEVIZUNE BUCURESHTENE AI FOST EXECUTAT CA LA CARTE !!!!!! ...APOI DACA AI REUSHIT S-O STARNESHTI PE N.SAVIN AI RUPT-O-N FERICIRE NENICULE !.....E EA DOAMNA DA SHI CAND DEVINE PLUTONIER MAJOR E CAM NASHPA !

    TOT IO CARCOTASUL VESEL DAR MI-A FOST LENE SA MA AUTENTIFIC !

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce facem cu vecinu cu TOBA ?

    Deasupra mea in bloc am un vecin numit PURICE Relu, in Iasi, strada Strapungere Silvestru, nr.12, bloc CL 18, etajul III, apartament 9, care bate toba in bloc !
    O toba mare!
    Dimineata incepe pe la ora 9 – 10 si continua pina seara tirziu.
    Bate toba ori el ori fii lui si daca nu bate toba , da drumul la muzica foarte tare!
    I-am rugat sa nu mai bata toba, am anuntat administratia blocului, stiu toti vecinii de pe scara, a fost si politia !
    Degeaba : raspunsul vecinului PURICE din strada Strapungere Silvestru Nr 12, Bloc CL 18, et III, apartament 9 a fost ca asa e la bloc, se aude muzica de la vecini si a promis ca la el se va asculta muzica mereu pina la 12 noaptea !
    In ultimul timp face tot felul de zgomote intentionat : zgirie caloriferul, bate din picioare, bate mingea de podele, trinteste lucrurile in casa etc.
    Dupa ultima chemare a politiei a inceput sa bata toba continuu !!
    Nu mai stiu ce sa fac!
    Am hotarit sa intreb pe toata lumea ce se poate face si sa trimit acest mesaj oricui imi poate da un sfat eficient.
    Ce este de facut ?
    Ce solutie imi puteti da?

    RăspundețiȘtergere
  6. atazi noii guvernanti a Spaniei au depus juramantul, 17 sunt femei. Cea mai tanara ministra are 31 de ani, armata, agricultura, invatamantul, locuintele, prim ministru(reales, aceiasi femeie 8 ani).............sunt tot femei. Imi imaginam, Irina ca asa cum esti, asa cum te cunosc de cand erai in clasa a-VI-a cu siguranta vei ajunge intr-o asa functie. Mult succes, mult calm si rabdara.

    RăspundețiȘtergere
  7. Shi iata domnilor in puterea noptzii inca o shtire senztionala :

    AVEM MINISTRU DE EXTERNE ...
    CIOBAN AUTENTIC DIN ZONA SIBIULUI!

    ...asta ce deget shi cui o sa mai arate ?

    UFFFFFF
    TITULESCULE,TITULESCULE !

    Carcotesc,carcotesc ,carcotesc !

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa fac plici de nu asta-i ultima postare in noaptea asta .....dar este ceva de exceptzie !

    IA CITITZI AICI ZICEREA UNUI CARCOTASH GREU RAU, NU PAFARIST DE-AL DE MINE :

    Paradoxul vremurilor noastre...

    Paradoxul vremurilor noastre in istorie este ca avem cladiri mai mari, dar suflete mai mici; autostrazi mai largi, dar minti mai inguste. Cheltuim mai mult, dar avem mai putin; cumparam mai mult, dar ne bucuram mai putin.

    Avem case mai mari, dar familii mai mici. Avem mai multe accesorii, dar mai putin timp; avem mai multe functii, dar mai putina minte; mai multe cunostinte, dar mai putina judecata; mai multi experti si totusi mai multe probleme; mai multa medicina, dar mai putina sanatate.

    Bem prea mult, fumam prea mult, cheltuim prea nesabuit, radem prea putin, conducem prea repede, ne enervam prea tare, ne culcam prea tarziu, ne sculam prea obositi, citim prea putin, ne uitam prea mult la televizor si ne rugam prea rar.

    Ne–am multiplicat averile, dar ne–am redus valorile. Vorbim prea mult, iubim prea rar si uram prea des. Am invatat cum sa ne castigam existenta, dar nu cum sa ne facem o viata.

    Am adaugat ani vietii si nu viata anilor. Am ajuns pana la luna si inapoi, dar avem probleme cand trebuie sa traversam strada, sa facem cunostinta cu un vecin. Am cucerit spatiul cosmic, dar nu si pe cel interior. Am facut lucruri mai mari, dar nu mai bune. Am curatat aerul, dar am poluat solul. Am cucerit atomul, dar nu si prejudecatile noastre.

    Scriem mai mult, dar invatam mai putin. Planuim mai multe, dar realizam mai putine. Am invatat sa ne grabim, dar nu si sa asteptam. Am construit mai multe calculatoare: sa detina mai multe informatii, sa produca mai multe copii ca niciodata, dar comunicam din ce in ce mai putin.

    Acestea sunt vremurile fast–food–urilor si digestiei incete; oamenilor mari si caracterelor meschine; profiturilor rapide si relatiilor superficiale.

    Acestea sunt vremurile in care avem doua venituri, dar mai multe divorturi, case mai frumoase, dar camine destramate.

    Acestea sunt vremurile in care avem excursii rapide, scutece de unica folosinta, moralitate de doi bani, aventuri de–o noapte, corpuri supraponderale si pastile care iti induc orice stare de la bucurie la liniste si la moarte. Sunt niste vremuri in care sunt prea multe vitrine, dar nimic in interior. Vremuri in care tehnologia iti poate aduce aceasta scrisoare si in care poti decide fie sa impartasesti acest punct de vedere, fie sa stergi acest mesaj.

    Aminteste–ti sa–ti petreci timp cu persoanele iubite, pentru ca nu vor fi langa tine o eternitate.

    Aminteste–ti sa spui o vorba buna copilului care te venereaza, pentru ca acel copil va creste curand si va pleca de langa tine.

    Aminteste–ti sa–l imbratisezi cu dragoste pe cel de langa tine pentru ca aceasta este singura comoara pe care o poti oferi cu inima si nu te costa nimic.

    Aminteste–ti sa spui "TE IUBESC" partenerului si persoanelor pe care le indragesti, dar mai ales sa o spui din inima. O sarutare si o imbratisare vor alina durerea atunci cand sunt sincere.

    Aminteste–ti sa–i tii pe cei dragi de mana si sa pretuiesti acel moment, pentru ca intr–o zi acea persoana nu va mai fi langa tine.

    Fa–ti timp sa iubesti, fa–ti timp sa vorbesti, fa–ti timp sa impartasesti gandurile pretioase pe care le ai. Tuturor prietenilor mei, va multumesc ca existati!

    Octavian Paler
    7 aprilie 2005

    Ufffffff ma duc sa dorm ......

    NOAPTE BUNA BLOG !...DACA N-OI CRAPA IN SOMN NE-OM REVEDEA SHI MAINE !

    RăspundețiȘtergere
  9. I-auziti ce zic gurile rele...de fapt e stire confirmata de-acu'....
    Cica dom' primar le va oferi studentilor abonamente RATP full option cu doar 12 lei (in jur de 90 de lei pentru cetateanul de rand). Ca le da abonamente aproape moca, absolut OK, sunt foarte de acord, si eu la vremea mea am beneficiat de o asemenea facilitate desi reducerea era de doar 50%. Indignarea mea e de ce tocmai acum? In fine...mai departe..o parte din costuri le suporta RATP (din fonduri via Primarie), o parte vin de la universitati (bing! vi s-a aprins vreun beculet? - poftim tradare!!! :)))), iar 12 lei de la student. Cat despre momentul acordarii acestei facilitati...nu-i asa ca nimic nu e intamplator? Si cu siguranta va fi pusa in practica pana la alegeri. Numai ca scoala se termina spre sfarsitul lunii iunie deci asa-zisul efortul comun va fi minim. In iunie e sesiune si studentii oricum nu se plimba prea mult asa ca nu vor fi prea multe solicitari. Chestiunea e bine calculata, judecata si premeditata. Apoi trece vara, pana la 1 octombrie mai e muult .... "ne pare rau sunt vremuri grele, buget de austeritate, nu mai putem acorda facilitatea", bla-bla-bla, si alte vrajeli de 2 lei, studentii suparati si pacaliti, incredere inselata, etc, etc, pe "ei" o sa-i doara in paishpe de studenti.....Cat despre
    adevaratul pret platit de studenti... consider ca sunt destul de maturi ca sa judece si singuri daca merita...

    RăspundețiȘtergere
  10. Bani de-o bere le da ?.........

    NICHITO DACA TOT FACI POMANA ELECTORALA FA-O NENICULE COMPLETA !

    Carcotesc ,carcotesc ,carcotesc !

    RăspundețiȘtergere
  11. incerc sa deslusesc, dar sincer nu reusesc, sa-mi raspund la o intrebare.
    Anume, cat la suta Irina S este artist si cat om de afaceri?

    Nu mi-ar strica un ajutor.

    RăspundețiȘtergere