marți, 22 aprilie 2008

„Am decis sa pierd eu, dar sa castige Iasul”

Va prezint un interviu aparut astazi in Ziarul de Iasi.


De ce v-ati retras din cursa pentru Primarie?

De fapt nu e vorba de o retragere, e vorba de o alaturare de un alt proiect, al candidatului PD-L Dumitru Oprea. Bineinteles ca pentru electorat asta inseamna ca eu nu mai candidez si cu siguranta este o mare dezamagire pentru cei 20% dintre ieseni care luau in serios candidatura mea. M-am retras pentru ca uitandu-ma pe sondaje am ajuns la concluzia ca electoratul care m-a votat pe mine era in procent de 75% electorat de dreapta, format din peste 40% - PD-L, 10% - PNL si restul partide mai mici plus cei indecisi. De la PSD erau doar 25%. Asta inseamna ca eu si Dumitru Oprea ne luptam pe aceeasi fasie de electorat si o divizam. Exemplul pe care il am in minte vine din anul 2000 cand Isarescu si Stolojan s-au canibalizat si din aceasta lupta a castigat Vadim Tudor. Romanii au mers la vot atunci sa aleaga din doua rele, raul cel mai mic. La fel si in acest caz, eu si domnul Oprea ne canibalizam pe electoratul de centru-dreapta si avantajam stanga, adica pe Gheorghe Nichita. In acest context, decizia corecta dar dureroasa pentru mine si proasta pentru imaginea mea a fost sa ma alatur celui care are mai multe sanse sa-l bata pe Nichita in turul doi, adica Dumitru Oprea. Mai mult, chiar daca as fi intrat in turul doi si as fi castigat alegerile – pentru ca cine intra in turul doi cu Nichita castiga sigur Primaria – pana la urma pentru a-mi duce la capat proiectele trebuia sa fac negocieri si trocuri politice. Cu alte cuvinte, am intrat in cursa ca independenta dar dupa ce ajungeam la Primarie trebuia sa le explic iesenilor ca sunt obligata sa bat palma cu partidele. Cine m-ar fi inteles in acel moment?

Dar nu ati luat in calcul acest dezavantaj inca inainte de a va lansa candidatura?

Evident ca toate lucrurile acestea le-am citit in lege. Legea stabileste foarte clar diferenta intre un candidat al unui partid la Primarie si un independent. In primul rand, candidantului independent ii este interzis sa vina cu o lista proprie de consilieri locali. Pot exista insa consilieri independenti dar pentru a fi alesi au nevoie de cel putin 5% din voturi. La Iasi sunt 27 de consilieri locali iar daca alegatorii si-ar fi dorit 27 de consilieri independenti ar fi trebuit sa avem la dispozitie 135%. E absurd si evident ca legea saboteaza candidaturile independente. Am semnalat acest aspect inca din octombrie Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu fiind printre cei care m-au sprijinit in aceasta campanie. Mi-au dat dreptate dar mi-au atras atentia ca e imposibil sa schimb legea. Asa ca am inventat un mecanism asemanator votului pe colegii de la parlamentare si am impartit orasul in 7 zone unde am vrut sa caut candidati independenti. Calculele aratau insa ca e forte greu sa gasesc 7 candidati reprezentativi in colegii, in stare sa castige fiecare 5%. E un procent pe care multe partide istorice nu sunt in stare sa il obtina astazi. Mergem mai departe pe lege. Un candidat independent nu are dreptul la sigla. Un candidat independent este plasat ultimul pe lista electorala. Un candidat independent nu are dreptul la bani din bugetul de stat. In cazul meu nu era o problema dar un candidat care nu dispune de banii necesari pentru o campanie nu are din start nici o sansa. Candidatii independenti au dreptul doar la donatii. Precizez ca eu am refuzat orice donatie si am stabilit ca aceasta campanie va fi facuta exclusiv din banii mei. Mai mult, un candidat independent este dezavantajat in privinta prezentei sale in mass-media. La posturile de televiziune locale in campanie as fi avut doar 5 minute de aparitii, cumulat pe toate cele 30 de zile. In schimb, partidele politice au dreptul la zeci de ore timpi de antena. Concluzia? Vreau sa inteleaga toti romanii ca aceasta candidatura independenta este o mare minciuna legislativa. Nu are rost sa facem electoratul sa spere degeaba. Chiar daca ar exista independentul minune care sa castige, pentru a-si indeplini promisiunile legea il conduce spre un partid politic, de principiu formatiunea aflata la putere.

Nu exista insa si varianta de mijloc? Un candidat independent sustinut de un partid sau de o coalitie?

Teoretic exista. Am si discutat aceasta varianta cu PD-L, PNL, PNG si chiar Partidul Ecologist. De fapt cu toate, mai putin PSD, PRM si PC. Practic insa ca sa te sustina pana la urma tot la un troc politic ajungi. Trebuie sa le dai ceva la schimb ca sa te sprijine. Tin sa precizez ca desi mi-am retras candidatura si il sprijin pe Dumitru Oprea, nu m-am inregimentat politic.

Repet totusi, puteati sa intuiti toate aceste obstacole inca inainte de a va lansa candidatura.

Nu puteam sa la intuiesc. De exemplu procentul la care urma sa ajung eu inainte de campania electorala nu putea sa il intuiasca nimeni. Eu am pornit de la 6% si am ajuns la 20%.

Sa inteleg ca v-ati depasit chiar si propriile asteptari?

Nu mi-am depasit asteptarile pentru ca eu puteam sa am acum 25-30%. Daca aveam acest procent nu se mai lua in discutie ca l-as fi incurcat pe celalalt candidat atata vreme cat eu as fi avut prima sansa. Si atunci discutia ar fi fost ca cel din spatele meu, din zona de centru-dreapta, sa renunte in favoarea mea.

Intr-o astfel de situatie credeti ca domnul Oprea si-ar fi retras candidatura si v-ar fi sustinut?

Daca tine la ieseni, cu siguranta.

Cum ii convingeti acum pe alegatorii dumeavoastra sa-si indrepte votul catre Dumitru Oprea?

In primul rand trebuie sa ii fac pe alegatorii care credeau in mine sa inteleaga motivatia retragerii mele. Uitandu-ne pe cifre se vedea clar ca impreuna cu domnul Oprea avem sansa sa castigam din primul tur. Nu sunt naiva sa vred ca 20% de la mine se aduna cu cei 29% ai lui. Dar daca de la mine s-ar transfera macar 10%, cu munca pe care o vom face in campanie, cu un partid precum PD-L si cu Traian Basescu in spate putem sa castigam inca din primul tur.

Veti fi la fel de activa si in campania pentru Dumitru Oprea cum ati fost in propria campanie?

Sigur, voi fi foarte prezenta din punct de vedere politic in permanenta. Din acest moment, singurul lucru pecare il pot spune dupa cele 5 luni de cand mi-am anuntat candidatura este ca am devenit o voce de care se tine seama. De acum inainte politicienii din Iasi se vor intalni tot timpul cu mine pe diverse subiecte.

Cum veti reactiona daca Gheorghe Nichita mai obtine totusi un mandat la Primarie?

Voi avea aceeasi reactie pe care o am de cand sunt in conflict cu domnul Nichita, adica din urma cu trei ani. In nici un caz nu ma gandesc sa parasesc Iasul, pentru ca e orasul pe care-l iubesc si in care imi place sa traiesc. Vom supravietui si acestui dezastru. Pentru mine Nichita in fruntea Iasului este un dezastru. Probabil insa ca ne vom enerva si mai tare iar lucrurile ar putea escalada. In orice caz, ii va fi mult mai greu sa-si faca lucrurile asa cum le-a facut pana acum. Trebuie sa fim de accord ca de 5 luni, de cand am intrat in povestea asta, in Iasi se misca lucrurile. Au inceput sa-si faca treaba. Pe unde am aratat eu ca sunt probleme au venit din spate si le-au reparat. In Consiliul Local au inceput sa le fie frica sa mai treaca pe banda rulanta hotarari ilegale si am reusit deocamdata sa opresc povestea cu CET-ul. Sper sa nu introduca subiectul pe ordinea de zi in ultima sedinta, inainte de alegeri. Le va fi mai greu pentru ca DNA s-a bagat pe fir. Concluzionand, au inceput sa inteleaga foarte serios ca e cineva, din societatea civila, care cunoaste toate lucrurile si ca nu le va mai fi atat de simplu. Voi iesi in permanenta si voi spune ce se intampla in orasul Iasi.

In masura in care spuneti ca ati devenit o voce, luati in calcul din nou o eventuala candidatura la Primarie in 2012?

In acest moment am in cap o singura varianta. Dumitru Oprea va castiga Primaria si sper ca PD-L sa obtina un procent cat mai mare in Consiliu sa poata sa aiba o majoritate. In ce ma priveste, tot ceea ce cunosc eu, sa fac imagine, sa fac lobby si sa atrag structuri puternice catre Iasi voi face, astfel incat peste patru ani sa fie posibil sa-l votam din nou pe Dumitru Oprea.

Dar veti mai face lobby pentru oras in cazul in care Nichita va castiga alegerile?

Nu. Ca sa faci lobby pentru cineva trebuie sa crezi in el. Or domnul Nichita pana astazi nu a facut altceva decat sa gandeasca totul in interesul grupurilor de afaceri din jurul lui. El a blocat tot acest oras pentru investitori si a lasat drum deschis doar oamenilor din grupul lui de interes, adica G5.

Revenind la retragerea candidaturii, Crisitian Adomnitei spunea ca ati luat aceasta decizie in urma unor negocieri subterane cu PD-L, avand la baza interese imobiliare.

Se vehiculeaza lucrul acesta inca de la inceputul campaniei. A venit momentul, pentru ca eu nu mai sunt acum direct implicata in acest joc, sa fie onesti, atat cei de la PNL, cat si cei de la PSD, sa iasa si sa numeasca grupul meu de interese. Dar, atentie! Un grup de interese inseamna un grup cu care ai afaceri, ai contracte si impreuna cu care dezvolti afaceri lucrand cu statul. S-a spus ca Sorin Ionescu (om de afaceri, candidat pe lista PD-L la CL) e grupul meu de interese. N-am nici o afacere cu Sorin Ionescu. Grupul nici nu poate fi un om. Pentru ca daca e sa numim noi grupurile de interese e foarte simplu si le-am numit mai inainte. Daca e sa ne uitam in contractele Primariei, unde e vorba de bani publici, e simplu de vazut traseele pe care circula banii.

O alta varianta, confirmata partial pe surse, spune ca retragerea dumneavoastra din cursa s-a negociat undeva la Bucuresti, chiar aproape de Cotroceni.

E un lucru pe care l-am mai spus de multe ori. Em am prieteni in toate partidele in zonele de varf pentru ca sunt o persoana publica de foarte multi ani. Asadar, pot sa vorbesc la nivel de varf cu foarte multi oameni politici. Apoi, stiti foarte bine ca sunt un simpatizant al lui Traian Basescu. Cand a venit presedintele la Iasi, la lansarea candidatilor PD-L pentru euroalegeri, singura persoana pe care a salutat-o in mod special pe scena am fost eu. Inca o data, decizia pe care am luat-o ieri m-a durut foarte mult, dar am tinut cont doar de ce e mai important pentru orasul Iasi.

De la Bucuresti, din zona PD-L, nu vi s-a cerut sau sugerat niciodata sa renuntati la candidatura?

Sincer, in prima instanta, PD-L era foarte interesat ca eu sa raman in cursa, pentru ca la inceput eu luam foarte mult din electoratul PSD, in special din zona de pensionari

Pe proiecte ati discutat cu Dumitru Oprea, exista o compatibilitate?

Sigur ca da, le-am discutat concret si urmeaza acum o perioada in care se va interveni pe programul electoral al domnului Oprea cu cateva dintre punctele la care eu am tinut foarte mult si in care solutiile mele sunt diferite de cele din programul PD-L.

9 comentarii:

  1. "[...]negocieri si trocuri politice".Evident ca asta ar fi fost deznodamantul in cazul castigului.Incercam sa va sugerez asta de mult.
    Restul e tacere ... si ar trebui sa renuntam la justificari (cei aprox. 400 (+/-)de cititori ai blogului au inteles).
    Cat despre viitoarele alegeri: sustin ideea migrarii spre si sustinerii candidaturii dlui.Oprea.
    In situatia castigului, cel putin un lucru se va produce sigur: Nichita va pleca si o data cu el, toti cei care trateaza administratia publica locala ca propriul business.

    RăspundețiȘtergere
  2. Gata, m-am linistit ! Acum chiar ca ma retrag de pe blog, macar pana incepe campania. Cine are nevoie de mine ma gaseste pe mail, ba unii aveti si telefonul meu, da' sunt convins ca nu se prabuseste blogu' fara mine...:)))

    Paste Fericit, tuturor, liniste in suflete si intelepciune !!

    RăspundețiȘtergere
  3. "La inceput, Dumnezeu a creat pamintul si s-a odihnit.
    Apoi a creat barbatul si s-a odihnit.
    Apoi a creat femeia.
    Si nici barbatul, nici Dumnezeu nu s-au mai odihnit niciodata."

    RăspundețiȘtergere
  4. :)))))))))))))))))))))))))

    maaaaaai Ionute maestre, mama ei de palarie, o ridic cu respect dar o trantesc shi cu naduf de asfaltul bucurestean ca e unu" mai hatru ca mine in Iasi !!!!!!

    :))))))))))))))))))))))))

    ....... asta-i cu fomeile astea, trebuie sa le acordam multa dragoste, respect, sprijin , prietenie shi ele ali naibi nu ne provoaca decat dureri de cap !!!!!!!!!!!!!!!!!

    Referitor la postarea lui ISCHROTTER o singura obiectzie : TITLU !
    In loc de :

    AM DECIS SA PIERD EU ,DAR SA CASTIGE IASUL

    ashi fi pus :

    INTELEGENTA RETRAGERII DETERMINA SIGURANTZA CASTIGULUI !

    Total logica postarea lui VALYM !.....doar revin la tema agasanta :

    SCHIMBATZII LOOCK-UL CANDIDATULUI CA PARCA-I PICAT DIN CER PRECUM METEORITUL !

    Serios acum, nu am intalnit pana acum bun pedagog care sa-i pese de dunga pantalonilor DAR :

    CANDIDATULE TE-AI SCARPINAT FARA SA TE MANANCE SHI TE-AI BAGAT IN POLITICA APOI NAH POLITICA ! TREBUIE SA INTZELEGI CA PRIMUL LUCRU CARE TREBUIE SA-L AI CA BARBAT POLITIC ESTE DUNGA IMPECABILA LA PANTALONI !

    :))))))))))))))))))))))))))

    Shi ca sa fiu in ton cu amicul Stefan chiar daca nu sunt adeptul vreunei religii sau a credintzei in divinitatzi :

    DORESC TUTUROR CELOR CARE PESTE CATEVA ZILE VOR FI IN MARE SARBATOARE TOT BINELE, SANATATEA SHI FERICIREA CARE SHI-O DORESC !!!.....SA AVETZI SARBATORI FERICITE !

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamna IS, in primul rind doresc sa salut inspirata dumneavoastra reclama care apare prin oras.
    In al doilea rind, sunt un sustinator al profesorului Oprea si nu v-am creditat niciodata cu procente deaspura lui.
    Personal ma bucur ca ati facut acest pas, pentru ca sunteti o persoana de imagine. Stiu ca o sa apara dese circoteli electorale sau de interese. Poate acestea vor fi, dar nu avem cum sa demonstram inca. Important este sa va tineti promisiunea si sa faceti acel lobby de care avem nevoie. Prof. Oprea are puterea de a aduce fonduri, dar... exista un mare dar... trebuie sa fie si oameni capabili care sa le valorifice. Primaria cu structurile sale nu poate construi, consolida, amenaja... ci acest lucru trebuie facut de un mediu de afaceri curat si solid. Sper sa fiti una dintre acestia... pentru ca eu unul sunt satul de dl. Fenechiu si marionetele sale gen Adomnitei sau tipu ala care a fost prefect si a bagat mina pina la cotin avutul orasului...
    Sa dea Domnu sa ne fie mai bine tuturor...

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-a placut asta cu G5. Ia sa ghicim despre cine este vorba. Dascalu, sef, de trib, bineinteles. Apoi proaspat venitul in club Bogdan Ciuhodaru (care a sarit cu bani la Polit, alaturi de Dascalu, la chemarea primarului) si si-a inchinat gazeta 7 est lui Nichita. Ar mai fi Maricel Popa, un prostanac slugarnic. Cine or fi ceilalti? Daca mergem pe logica actionariatului de la Poli, ar ramine Ioan Prisecaru si Viorel Roman. Dar la fel de bine ar putea sa fie abriel GMardarasevici, Ioan Zapodeanu, mogulul imobiliar,
    Gheorghe Avram, patronul de la DAS, Lucian Grecu, directorul hotelului Unirea, Dragos Paval directorul Dedeman, Constantin Benta. Voi ce spuneti?
    Gabriel

    RăspundețiȘtergere
  7. Fiind foarte ocupat nu am auzit de aceasta veste trista as putea spune... citind pe blog anuntul am ramas cu gura cascata...sper ca totul sa se termine cu bine pentru Iasi in urma acestei campanii electorala.....
    Doamne ajuta!!! si respect pt Irina

    RăspundețiȘtergere
  8. Tare ma tem ca Oprea nu prea are sanse reale la Primarie, nu de alta, dar are reputatie proasta in mediul universitar desi nimeni nu vorbeste despre asta, si in rest, are o cota de popularitate foarte foarte mica, omul de rand care se duce la vot, nici macar nu a auzit de el.. Oricum, vroiam sa precizez k pe un site local cu destul trafic, din zona underground ca sa zic asa, ce-i drept, Irina obtinuse in cadrul unui poll 28%, urmata de Oprea cu 18 si Nichita cu 17%. Detalii la: http://torrent-arm.net/polls.php Interesant si ingrijorator este faptul ca 26% dintre repondenti nu sar duce la vot. Ideea e ca in randul tineretului si a persoanelor de sex feminin (la vot oricum voteaza mai multe femei decat barbati si in plus, oricum in Iasi sunt mai multe femei cu drept de vot decat barbati, demografic vorbind) Irina ar fi obtinut un numar impresionant de voturi. Imi pare rau sa spun dar nu cred ca Irina avut consilieri care sa-si faca treaba asa cum trebuie, sondajele efectuate de anumite firme au fost total eronate.. Oricum, miscare gresita, din 2 iepuri ieseanul o sal voteze pe al treilea.. Si iote asa ne mai procopsim cu dom'Nichita inca vreo 3 ani... (finalmente tre sa zic, oricum PSD-u are la nivel local posibilitatea de a frauda alegerile, nu de alta, dar, pe la spate, PNL cu PC si PSD conlucreaza foarte bine, iar PLD-ul lui Carlan se cam duce la vale pan la urma).. Apropos, daca Nichi si Simirad iau alegerile, sper ca domnul Dan Carlan sa se retraga din viata politica deoarece ar fi a treia infrangere in fata aceluiasi om, de data asta in cursa pt CJ (deci rusinica rusinica), totusi, sa speram la ce e mai bine...

    RăspundețiȘtergere
  9. In cazul asta eu nu mai merg la vot!

    RăspundețiȘtergere