vineri, 18 aprilie 2008

Faceti comparatia: Iasi 600- Quebec 400

Am primit de la o sustinatoare din Canada, din Quebec, oras infratit cu Iasul, detalii despre organizarea unui eveniment similar celui inaugurat astazi, „Iasi 600”. Urmariti si faceti comparatia dintre un proiect improvizat si dezastruos gandit cu ceea ce au planuit autoritatile orasului Quebec.

Buna sa va fie inima, doamna Irina !

Am promis ca revin cu cateva detalii legate de sarbatorirea a 400 de ani de la fondarea orasului Quebec. Voi enumera doar cateva dintre actiunile lor si chiar daca noi am copia (pentru Iasi) parte dintre ele nu poate fi un fapt condamnabil, cred, atata vreme cat la Iasi nu s-a organizat niciodata o actiune de o asemenea anvergura. Pacat ca evenimentul acesta se petrece sub "domnia" unui incult. Pentru o organizare remarcabila ar fi fost nevoie de ceva timp insa nu trebuie sa disperam. Asadar:


- imnul oficial al sarbatorii ca un omagiu adus orasului si sutelor de ani de istorie, cantec ce va fi ascultat in fiecare ocazie pe perioada anului 2008
- 400 de ani, 146.000 zile, 3, 5 milioane ore, 210.400 minute..., milioane de oameni, milioane de nume, milioane de voci, milioane de vieti
- 3 iulie 2008 marcheaza exact 400 de ani de atestare documentara
- la 11.00 dimineata toate clopotele bisericilor din oras bat prelung
- aniversarea se sarbatoreste pe toate continentele prin consulate
- se asteapta 5, 5 milioane de turisti
- tricouri, esarfe, stegulete, cosulete, sepci cu "400"
- 80 de baloane cu hidrogen vor plana in acea zi deasupra orasului
- orase infratite au trimis mesaje, placi comemorative ce vor fi montate in locuri de onoare (Olanda a trimis 10.000 bulbi de lalele pentru parcurile orasului, Parisul le face cadou iluminarea festiva a fatadei primariei, Bordeaux, oras infratit, ofera piatra ornamentala)
- orasele infratite vor arbora 5000 de exemplare ale steagului Quebecului
- peisagisti locali si straini vor crea gradini efemere (daca ar fi vorba de Iasi v-as putea da o mina de ajutor autorizata)
- spectacole de lumini pe fatadele cladirilor
- toti vorbitorii de limba franceza din lume vor fi invitati prin cei 37.000 voluntari
- spatii dedicate vechilor profesii, gastronomiei, costumelor populare
- expozitie cu lucrari prestigioase din muzeele Canadei si Frantei
- concerte cu orchestre simfonice in aer liber
- redescoperirea mancarurilor locale (intre iunie si octombrie)
- "Canta-ti istoria !"-invitatie adresata publicului sa fredoneze cele mai populare melodii din ultimii 50 de ani
- expozitii de fotografie cu cele mai frumoase imagini din Quebec
- "Urbanopolis"-concurs de proiecte privind viitorul orasului-orice e permis
- contributia altor etnii la dezvoltarea orasului
- descopera 20 de artisti care au produs capodopere in perioada 1608-2008
- workshop prin care se explica copiiilor cei 400 de ani de evolutie
- personalitati feminine care au contribuit, in 400 de ani, la dezvoltarea orasului
- concert de muzica din diverse perioade
- galerie cu portrete ale celor mai importante personalitati ale orasului
- onorarea artistilor de film si a filmelor facute in si despre oras
- celebrarea a 400 de ani de limba franceza cu expozitii de carte pe aceasta tema
- podurile orasului iluminate feeric
- spectacole de circ gratuite pe strazi
- concursuri de pictura, muzica si altele, pentru toate varstele, la o data fixa
- cantece medievale, traditionale si moderne despre oras
- "Bun de mincat"-gastronomie locala cu concursul scolilor de profil
- "Pavilionul tineretii"-expozitii cu creatii moderne: performance, grafitti, stencil
- concerte de muzica militara
- totul va fi filmat si transmis pe canalele nationale de radio si televiziune sau in megaproiectii ulterioare
- voluntarii vor fi onorati intr-o festivitate speciala

Cam asa au inteles autoritatile Quebec-ului sa aniverseze, pe parcursul unui an intreg, cei 400 de ani de existenta a orasului. Bucuria de a trai este cuvantul de ordine. Daca vreti mai multe detalii, intrati pe un site Quebec 400. Merita. Iertati-mi insistenta dar stiu cat sunteti de ocupata si de aceea va intind o mina de ajutor, daca e cazul. M-as bucura cu toata fiinta mea sa reusiti.

Rodica

12 comentarii:

  1. Felicitari, d-na Schrotter, pentru text. Mai trebuie adaugate doar precizari cu privire la organizarea cu totul defectuoasa a evenimentelor, care a demarat abia in 2007, desi ar fi fost necesari vreo 2-3 ani.
    In alta ordine de idei, imi permit a va adresa o intrebare la care as fi onorat daca mi-ati raspunde. De ce ati sustinut, in 2004, campania actualului primar? Nu interpretati interogatia mea ca pe o culpabilizare: omul nu reusise inca, atunci, sa isi demonstreze slabele capacitati administrative. Presupun, totusi, ca il cunosteati suficient de bine pentru a fi mai prudenta...
    Cu respect.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mmm.
    Slabut programu Quebec.
    Ati omis asta:

    "Dorohoi 600.

    Municipiul Dorohoi este atestat documentar in anul 1408, in tratatul comercial incheiat de catre Alexandru cel Bun si regele polonez Vladislav Iagello.
    Acest fapt sugereaza ca, de fapt, el a existat ca asezare mai insemnata, ca targ, inca inainte de intemeierea statului moldovenesc.
    In prezent Dorohoiul este recunoscut pentru obiectele de sticla si portelan fabricate aici.
    În perioada 21 mai - 21 iunie 2007 are loc la Dorohoi o tabără de pictură şi sculptură. Manifestarea reuneşte zece din cei mai mari artişti ai ţării şi se desfăşoară sub genericul acţiunilor dedicate împlinirii a 600 ani de atestare documentară a localităţii Dorohoi. „Invitaţia şi susţinerea financiară aparţine Fundaţiei Culturale Artepols Debely. În demersul său cultural, Debely a fost sprijinit de Primăria municipiului Dorohoi, Direcţia de Cultură şi Muzeul Judeţean Botoşani”, a declarat directorul Direcţiei de Cultură Dana Petrariu. Artiştii plastici lucrează în momentul de faţă, iar tabăra se va încheia cu un vernisaj în aer liber pe data de 21 iunie. „Lucrările vor fi expuse în aer liber, într-un spaţiu amenajat special la intrarea în Dorohoi. Ideea este ca această tabără să continue pentru adunarea unui adevărat tezaur de cultură, exprimat în lucrările artiştilor”, a declarat Dana Petrariu. În momentul de faţă în tabără sunt pictorii Marin Gherasim, Ştefan Telmuş, Adrian Fira, Gigi Dican şi Dan Hatmanu şi sculptorii Aurel Vlad, Valentin Vârtosu, Ioan Iancu, Alexandru Grosu şi Dan Covătaru."

    E?

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Ionuţ Murariu,
    Am văzut blogul tău si pot spune că este frumos realizat. Mult susces in continuare.
    În legătură cu paralala " Iaşi 600-
    Quebec 400" , Dorohoi 600 cred ca sînt multe de spus. Tu ai facut doar o paranteza sau ai adaugat că si la Dorohoi se sărbătoreşte intr-un fel.
    Irina cred ca vrea să scoată in evidentă ce se poate fce ptr. ca oraşul si oamenii să iasă in cîstig cu ocazia unei manifestări.
    După cum bine știm în Vest si N. America, aceste manifestări sînt adevărate festivaluri în aer liber
    care umflă visteriile zonei respective. Prin punerea în valoare a trecutului și prezentului zonei se urmăreşte afirmarea potentialului turistic al zonei. ( Ce idee extraordinară cu traseul mînastirilor sau al vinului Irina, jos palaria)
    În cazul Quebec-ului situatia este f. diferită.Eu locuiesc undeva in Ontario si am fost in provincia Quebec de citeva ori. Oraşul Quebec
    este 100% turistic, deci ei ştiu f. bine cum să organizeze aceste manifestări.Vreau sa va spun o poveste adevarată ca să vedeţi cum se fac banii din nimic. Soţia mea a aflat de la nişte prieteni ca la Tadoussac, undeva 200 km mai in NE de Quebec e f f frumos şi sînt fiorduri şi vezi balene şi foci şi zona e splendidă. A insistat si în prima vacantă de vară am plecat cu maşina din Ontario, am ajuns după 900 km. la Montreal unde am stat vreo 2 zile la nişte prieteni şi am vizitat cîteva frumuseţi locale,
    am continuat călatoria cu maşina înca 250 km. pînă la Quebec city şi de acolo incă 200 km. pînă la Tadoussac. Binențeles traseul f. frumos, provincia fiind muntoasa.
    Ajunși la Tadoussac, singura distractie dupa atîția km. era o croazieră de 2 ore pe fluviul St. Laurence cu niște vaporașe ptr. a vedea balenele care vin pînă acolo din ocean. Binențeles că prezentarea in pliante era făcută cu fotografii spectaculoase.
    Am luat a doua zi un vaporaș si deabia am văzut o coadă de balenă si niște foci prietenoase printre fiorduri. Localitatea are o stradă principală unde sînt cîteva hoteluri, moteluri si restaurante si asta e tot. Acolo ei scot bani f f mulți din acest turism banal.
    Vara autocarele cu turistii care vin să viziteze Quebec-ul curg în șiruri spre Tadoussac. Milioane si milioane de dolari pe an doar din frumusețile naturii si spirit turistic.... sper că înțelegeți și fără investiții locale mari.
    Cu stimă tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  4. E...............maestre !


    CarcotEsc, carcotEsc, carcotEsc..

    PS ...la noi in Bucureshti E doar cu mici (cica vrea s-o schimbe pe hamburgeri !)

    RăspundețiȘtergere
  5. @ dan.
    Buna ziua Dan. :)
    Postul meu cu Dorohoi reprezinta un sarcasm local.
    Traim in zona cu cel mai scazut PIB din U.E. si chestia asta ne dezvolta un sarcasm si un umor teribil.
    Aici, peste Atlantic, in capatul celalalt al Europei, serviciile sunt "cabbage", adica varza cum zicem noi.
    La noi lipseste cea mai elementara notiune de ospitalitate : Vanzatorul nu zambeste si nu spune "Buna ziua" cand intra clientul in magazin!
    Intre Ontario si Iasi, Montreal si Bucuresti, nu sunt doar diferente de fus orar ci si de zeci de ani de civilizatie.
    Cauti asemanari intre orasele noastre? Le gasesti aici:

    http://old-cities.blogspot.com/

    O zi buna Dan! :)

    Ionut Murariu

    @carcotash : E?

    RăspundețiȘtergere
  6. Poate gresesc... dar, din cate am invatat eu pe la scoala, Alexandru Lapusneanu a fost un despot care isi rezolva problemele cu boierii dandu-le foc sau taindu-le capul. Nu inteleg de ce, pentru un asemenea descreierat - care intr-o societate moderna si democratica ar sta o viata intreaga dupa gratii - a trebuit noi sa ridicam statuie, pe banii municipalitatii. In treacat fie spus, statuia, ca realizare artistica, e oribila. Ar fi interesat de aflat cat a costat.
    Revenind la subiect... Strada Manta Rosie, pentru cei ce nu stiu, a fost denumita dupa numele ultimului calau al Iasului, un tigan buzat, pe nume Manta. De ce rosie?... se subintelege. Mergand pe principiul "strada si statuia" sa intelegem ca ar trebui sa-i facem si calaului Manta o statuie, chiar deca ocupatia lui de baza era schingiuirea, taierea capetelor, spanzurarea hotilor de grinda din poarta Manastirii Frumoasa?
    Cat priveste aniversarea celor 600 de ani de existenta... e bine ca tocmai Gigi a consemnat-o... ca sa stim si noi cate zile a avut acest oras pe care idiotul l-a facut praf!

    RăspundețiȘtergere
  7. E.......oricum io ma duc pe alte meleaguri ca acolo vorba-i vorba shi-i libera !

    Bleaaaaah !

    RăspundețiȘtergere
  8. @Ionuț M., Cîrcotașul-vesel, Ștefan-Jr. și altii cu simțul umorului f.f. dezvoltat:
    Băieți,dacă-mi permiteți să zic așa,mai sînt 10 zile pînă la începerea campaniei oficiale, Irina probabil că în următoarele zile după validarea înscrierii oficiale își va anunța oficial candidatura, eu zic hai deveniți serioși, lupta acum se da ptr. cîștigarea electoratului nedecis cît și ptr. atragerea la vot a populației în număr cît mai mare.
    Votul într-o democrație în creștere și formare este unica modalitate de ați face auzită vocea.
    Vreți schimbare, vreți să reușiți împreună, veniți la vot în număr cît mai mare.
    VREI SĂ CIȘTIGI -V O T E A Z A-

    Cu stimă tuturor și mult mult succes.

    RăspundețiȘtergere
  9. dane tu intelegi limba romana?
    mai citeste o data comentariul
    lui carcotila
    mare mirare sa nu plece si ionut de pe aici

    nina

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Dan si nu numai : dreptate ai !!...momentan am intrat intr-o perioada de reincarcare de baterii si de acumulare de info si inspiratie. Urmeaza "Saptamana Mare" (a Patimilor) si nu vreau sa mai aud de nici un primar, nimic. Voi mai fi pe-aici poate doar pentru vreun mesaj aproape Pasti...va sugerez tuturor, indiferent de culoare politica si simpatii sa pastram o saptamana curata inaintea bataliilor electorale care vor urma - evident fiecare face cum crede de cuviinta...dupa asta...vorba armeanului Halagian: "focu' la ei !!!"
    Daca nu mai apuc, permiteti-mi sa va urez tuturor "Paste Fericit" si intelepciune !!! (indiferent de tabara pentru care militam). Dumnezeu e acelasi pentru toti si e singurul care are dreptul sa ne judece !!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. LaNina,
    Cîrcitila, a facut haz de necaz,el
    vorbește mule , pote nici el nu știe ce zice, pe mine personal mă obosea limba lui stricată,nu citeam pînă la capăt decît unde dădea amănunte biografice stufoase,
    în fine, el e bine intenționat cu armele lui verbale...
    Ionuț are o pregatire deosebită care îi va asigura o cariera frumoasă in Ro.
    Sînt mulți romîni aici în Canada care viseaza sa vină înapoi în țară, eu fiind unul dintre ei,situația e complexă după atîția ani de afară, eu personal vin aproape în fiecare an acasă, simt că e nevoie de noi acolo dar nu sîntem apreciați, invidia e mare,
    oricum eu nu îmi pierd speranța.
    Nu uita milioanele de dolari sau euro care romînii le trimit în țară.
    Sper din tot sufletul să se schimbe ceva, depinde numai de voi.
    VREI SCHIMBARE -V O T E A Z Ă INDEPENDENT - voteaza alb-rosu,
    VOTEAZĂ IRINA.
    Cu stima tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pentru Ionut Murariu: Nichita e din Dorohoi, si ar fi fost un primar minunat acolo. Despre Quebec 400: Quebec e provincie, deci la o aniversare a Moldovei (sau a Regiunii de Nord-Est) s-ar fi strans mai multe fonduri, inclusiv guvernamentale. Nu stiu cate tari din lume ar fi participat la aniversarea aceasta cu actiuni... Este intr-adevar o diferenta de stil si anvergura, desi Quebec si Canada este construita de imigranti. Trebuie sa mai tinem cont de faptul ca Iasi 600 este o copie palida a programului Capitala Culturala Europeana, program ce primeste fonduri insemnate de la guvernul tarii respective si UE. Korekt, Mr. Alexa?:)

    RăspundețiȘtergere