marți, 22 aprilie 2008

Sa revenim la problemele Iasului

Imi pare rau ca, obligata sa ma concentrez pe discutiile referitoare la noua turnura a campaniei, nu am avut cand sa intervin intr-o chestiune cu adevarat importanta pentru ieseni: transportul in comun.

Fiscul a pus sechestru pana si pe motorina regiei, dupa ce, fara succes, o parte din parcul vechi de masini fusese scos la licitatie. Fapt fara precedent in tara, regia se aprovizioneaza cu motorina de unde poate. Pana la Pasti, Fiscul a ridicat sechestrul pe incasari, ca angajatii sa nu sufere de sarbatori, dar dupa aia ce se va intampla? Raspuns: incepe aniversarea. Anul acesta, se implinesc 110 ani de transport electric in oras si neaparat trebuie sarbatorit. Prin urmare, 10% din banii regiei falimentare, de 10 ori mai mult decat in anii obisnuiti, in loc sa fie dati pe datoriile la stat, vor fi folositi pentru a crea atmosfera de care are nevoie primarul Nichita pentru campanie: reclama si publicitate.

Primaria da vina pentru situatia de criza de la regie pe datoriile „istorice”. Sa ne intrebam cum au aparut acestea. In primul rand, prin pomeni electorale. In prezent, unul din trei calatori are dreptul sa mearga „gratis”. Foarte multi pensionari au obtinut gratuitate la alegerile din 2004, la prima pomana electorala a primarului Nichita. Primaria a dat gratuitatile, dar nu a mai acoperit si pierderile regiei aparute in urma calatorilor care nu-si platesc calatoria. De ce ? Pentru ca nu are de unde sau pentru ca spera in mana salvatoare a Guvernului. Cu toate acestea, in campania de fata, a urmat al doilea val al pomenilor: gratuitati pentru inca 10.000 de pensionari. Foamea de voturi este atat de mare incat nu se mai tine cont de nimic.

Cine va plati? Simplu, tot iesenii. Va veni ziua cand deconturile nu vor mai putea fi rostogolite, iar solutia va fi sa se creasca pretul la bilete. O asemenea masura nu mi se pare deloc corecta. Va lovi in cei care, in prezent, oricum platesc transportul iar cealalta treime va merge in continuare pe gratis. Aceasta nu e social-democratie, este populism, nu este ajutor pentru unii, ci falimentul programat al unui serviciu public, din cauza caruia vom avea totii de suferit. Eu i-as spune comunism. O parte din oras traieste pe spinarea contributiilor celorlalti.

Daca dorim sa-i ajutam pe cei cu venituri reduse, trebuie sa avem resursele financiare. Iar acest lucru nu se poate realiza decat prin cresterea veniturilor la bugetul local datorita cresterii economiei si a investitiilor locale. Asa este peste tot in lume. Produci si apoi imparti. La noi este invers. Consumi, castigi voturi, intri in faliment si dai vina pe istorie. Este reteta Nichita pentru dezastru.

14 comentarii:

  1. pacat ca ati renuntat, ptr k aveti multi sustinatori, dar fiind spre binele orasului vom lua aceeasi decize....

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă bucur că mulți oameni înțeleg că jocurile făcute de tine Irina sînt în final spre folosul lor, spre o
    societate mai deschisă și mai responsabilă.
    Astăzi în America este "Earth Day",
    oamenii încearcă azi să polueze mai puțin să fie mai eco friendly.
    Îmi aduc aminte că mai zilele trecute am văzut un reportaj în care se îndruma populația ca benevol să participe la economisire de energie,una din metode fiind nefolosirea de curent in casă ptr. o oră de la 7 la 8 seara, nu mai stiu exact.
    Iată că și aici sînt probleme și se încearcă educarea populației în așa fel ca fiecare după posibilități să ajute cu ceva.
    În Ro. sărăcia în care trăiesc în special pensionarii, mă sperie.
    Cînd am fost în Bucuresti ultima data în Dec. am întîlnit pensionari veniț i la cerșit in jurul unei piețe ptr. că nu aveau bani să cumpere...
    Ultima faza a articolului este piatra de fundație a unei noi societați. Dar ai uitat ceva, în paralel trebuie dezvoltate si rețelele de caritate private si de stat fără de care nu se poate merge înainte...
    F. bine punctat
    Dar eu am aruncat într-un mesaj al
    meu provocarea, hai să discutăm de ceva concret și văd că nimeni nu s-a arătat interesat ...
    Cu stimă

    RăspundețiȘtergere
  3. Tema-i seriosa dar io am chef de hlizit ca in Bucureshti a fost o furtuna cu spume shi Antenele lui nea Felix au fost minute bune in retzeaua catv OUT OF SERVICE !

    DEGEABA-I STAPANUL BOGAT,
    DACA SLUGA-I TOLOMAC...
    PARDON :........TONOMAT !!!!

    -hihihi...nah ca tocmai acum anuntza la tv ca ashtia iar au ieshit cu avionul in afara izlazului HCOANDA .....stai ca Antena 3 nu s-a hotarat inca cu ce era umplut avionul : olteni sau banatzeni !ONOR SHI MARE RESPECT PENTRU PILOTUL CARE A REUSHIT SA EVITE O CATASTROFA !

    -hihihi ...mishto titlul din iasicastiga.ro:

    IRINA SCHROTER S-A MARITAT CU OPREA !

    imi shi inchipui faza dementziala, ISCHROTTER cu DOPREA bratz la bratz prin COPOU .........curat :

    DOAMNA SI VAGABONDUL !
    :)))))))))))))))))))))

    -hihihi .....tot referitor la iasicastiga.ro :
    mah Chirutza daca ma mai seci mult cu editorialele tale te parasc lu' Turturelu' shi sa vezi ce-tzi lungeshte ala urechile !
    -hihihi....in EVENIMENTUL DE IASI, copilul adult Adomnitzei tranteshte shi el o perla tip bacalaureat:

    "DACA IN TURUL DOI VOR AJUNGE OPREA SI NICHITA IESENI VOR AVEA DE ALES INTRE CEVA GROAZNIC SI CEVA FOARTE RAU "

    deci mah copile iata ce intzeleg eu din aceasta perla :
    1. din start nu iei in calcul posibilitatea ca tu sa intri in turul doi ....auliu sa vezi ce te bate la funduletz MOLICEANU cand pune mana pe tine ca faci de ras bardidu !
    2. vad ca in subconshtient ai ordinea valorica a candidatzilor din turul doi adica intai il mentzionezi pe Oprea shi dupa aceea pe Nichita
    3. vad ca in subconshtient inca te mai ingrozesc profesorii pushlama mica ...asta apropos de "...intre ceva groaznic..."

    Redeveninde serios este de necontestat ca in Romania exista un dezechilibru accentuat intre segmentul de populatzie activ (cei care au o slujba ) shi segmentul de populatzie asistat (pensionari,preshcolari, elevi, studentzi,shomeri....)
    Acest dezechilibru se poate rezolva numai in timpul mandatului nu in preajma alegerilor !....a incerca sa atingi acest subiect in timpul alegerilor shi sa spui adevarul inseamna sinucidere curata shi cum nu sunt prea multzi sinucigashi in randul politicienilor aceshtia speculeaza electoral trantind repede peste rana un pansament numit MITA ELECTORALA ...ieftin, rapid, eficace doar ca nu poate inlocui un tratament serios care sa genereze o insanatoshire definitiva ! ....ataete
    Despre transportul vostru urban ,bleahhhhhh sunt io satul de tembelii ashtia din Bucureshti asha ca ce sa mai fie de comentat : O EVIDENTA SHI IMENSA GAURA NEAGRA ! (caracteristica generala a oricarei regii de transport in comun din orice orash al tzarii !)
    CAM ATAT !

    RăspundețiȘtergere
  4. @dan

    Mister Dan, cu tot respectul:

    Nu vrem sa ne lasi,
    Dar noi traim in Iasi.
    Ne tot arunci nada,
    Insa tu traiesti in Canada.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si da, sa revenim Irina.

    1. De la "modista" ai ajus un "Pacalici". De la un candidat care promitea prin cartiere ai ajuns toiagul de sprijin al unei paiate veritabile. Vorba cuiva de acum cateva articole: de fapt, cine in barca cui ar fi trebuit sa sara?

    2. Ma bucur ca ai revenit din golul emotional marca Stolo si ai reinceput seria de gloante contra actualei puteri din primarie. Te urmaresc de prea multe luni ca sa cred ca renunti atat de usor. Tocmai pentru ca esti femeie, sunt sigura ca si acest set-back se va transforma intr-o biciuire continua a acelui mohorat universitar.

    3. Pentru carcotas si pentru dan:
    ma bucur sa vad ca un blog electoral are cititori fideli si activi, dar... dane, esti obsedat de comparatia Canada-Romania. Mai las-o frate, ca nu tine. Una e Iasi, alta e Canada. Oricat am vrea sa fim Quebec sau Toronto, nu prea merge. Nici peste 10 ani de primarie cu oameni ca Irina n-ar putea fi.
    Carcotasule, esti funny rau in unele zile, iar in altele imi doresc atat de mult ca Irina sa-ti mai taie din lungimea mesajelor ca ma plictisesti.

    Pentru cei care se simt dezamagiti de retragerea Irinei, am un singur lucru sa le spun: cum v-ar place sa conduceti un oras si in spate sa aveti un caine de paza marca Irina Schrotter? Eu zic ca ati face treaba 24/24.

    RăspundețiȘtergere
  6. In plus shi de necontestat
    Ip-ul tzi l-am scanat
    Cu mare surprindere am constat
    Ca tu-n Canada,
    Nu eshti inregistrat !

    Hihihi ......cin' se supara taiem nasu' ....harsht !

    PS1 Re la 22.o4.2008/19:54

    problemeCE.....

    PS2 .....hihihi s-a sonat lupu'...NICOLETA SAVIN pe N24 a sarit la gatul lu' al' de Finkelstein & Silberstein....

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Ionuț M.

    Nu are importanță unde trăiesti atît
    timp cît ești bine intenționat și vrei să ajuți
    da văd că romănul nu se dezminte nici în Iași, bun la trăncăneală politică, dar cînd e vorba de dezbătut ceva la concret răspunde voalat...
    În fine asta e, m-am oferit mă retrag și scuzați de deranj....
    Măi Cîrcotilă, văd că iți place să scr tzi shi, etc. și esti f greu de urmărit
    Dute tu la ergoromanian.com și instalează un program simplu și scrie pe romănește, ce naiba faci de kkt limba natală.Vreau să-ti urmăresc ditirambele verbale dar într-o limbă ușor de citit...
    înțelegi ?!
    și vino și cu niște idei adică soluții nu doar acuze că de astea sînt sătuli romănii, pricepi ?!
    Și sa-ti spun eu din Canada, transportul in comun în București nu-i chiar atît de rău, vino mătăluță in Ontario și vezi dc. nu crezi.
    Cu stimă.

    RăspundețiȘtergere
  8. Upsssssss acum am vazut postarea Nemesis/22.04.2008 21:17

    Ooooo tu zeitza razbunatoare a crimelor, aspru pedepsitoare a arogantzei shi pastratoare a echilibrului in toate .....
    voalata ta atentzionare sper sa fie citita shi priceputa de cine trebuie :

    "Pentru cei care se sunt dezamagiti de retragerea Irinei, am un singur lucru sa le spun: cum v-ar place sa conduceti un oras si in spate sa aveti un caine de paza marca Irina Schrotter? Eu zic ca ati face treaba 24/24."

    ..... hihihi caine de paza ???? nunu io ashi zice mai bine :
    COBRA CARE CUM TE VEDE CA AI GRESHIT DRUMUL CUM PAC ITZI INJECTEAJA VENINUL MORTAL !!!.... ZAMBIND !!!!!

    In ce ma priveshte am pricipit mesajul tau shi am sa aplic principiul delfic :

    NIMIC PREA MULT !

    Hihihi ce-mi place !!! hai ca se incinge atmosfera shi zbarnaie blogu".....

    :))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma bucur ca pricipisi mai carcotas. Nici nu m-as fi asteptat la altceva.
    Anyway, comparatia cu cobra mi-a adus aminte de o poveste veche, din vremea indepartata a copilariei, si anume din Legendele Olimpului: mai stiti povestea cu Sfinxul? Daca te intalneai cu el, iti punea o intrebare-ghicitoare. Daca raspundeai corect, te lasa sa pleci. Daca nu.... facea si el ce i-as face eu lui Jiji a nostru de Iasi.
    Si intrucat Irina si-a pastrat frumusetea intacta, la fel ca monumentul egiptean care si astazi te lasa masca, tind sa cred ca mica mea comparatie tine.
    E, ce zici mai circotila? Fierbinte?

    RăspundețiȘtergere
  10. Hmm...

    A inceput de ieri sa cada
    Cate'un pesedist pe strada...

    Carcotashe ( si nu numai ), am o rugaminte.
    Inchide ochii.
    Imagineaza-ti prin reducere la un utopic si prostesc absurd ca esti un pesedist in Iasi.
    Ce simti?

    :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce transport in comun...panaramele alea de autobuze rusesti sau vechiturile alea de la Unistil reprezinta transportul in comun ?
    Pe robinet il duce mintea sa faca bani doar pentru el nu si pentru amarati care se mai chinuie sa mai traiasca prin Iasi.
    Nu mai vin odata alegerile astea sa scapam de taranul asta de Nichita....

    RăspundețiȘtergere
  12. Ioane maestre, utopic shi prostesc absurd, daca-ashi fi PSD-ist sh-ashi avea aceasta viziune n-ashi mai avea timp sa simt nimic ....ashi fugiiiiiii la cimitir shi mi-ashi cumpara rapid loc de veci de la nenea popa ca la catzi PSD-ishti este in Iasi daca da molima-n ei, mare inghesuiala o sa fie shi-o sa creasca pretzul la locurile de veci mai rau ca-n buricul Bucurestiului !..... sau cine shtie poate ishi face mila shi pomana creshtinul de Oprea shi da fiecarui PSD-ist cate-o parcela de doi metri patratzi ca nishte trandafiri roshii s-o gasi cine sa-i puna la intrarea-n cimitir ! !

    Bleahhhhhh ce macabru sunt !

    RăspundețiȘtergere
  13. Hmmmmmm mah Nemesis,zeitza sau zeitzoiule ce-o-i fi :

    Pai daca-i vorba de cobre,
    este vorba de sherpi.
    Daca-i vorba de sherpi,
    e vorba de Egipt.....

    SHI DACA-I VORBA DE EGIPT DA-L IN MA-SA DE SFINX CA IO MA GANDESC LA CLEOPATRA !...

    Exista insa o problema mare,
    Bruna era regina mi se pare !

    DECI ?.....
    FIERBINTE ACUM NU POATE FII
    DECAT SITUATZIA UNEI PRIMARII,
    AJUNSA ACUM LA CAPAT DE MANDAT
    CU-N VIITOR-FOST PRIMAR,
    DE FELUL LUI CAM RETARDAT!

    CARE PRIMARIE?
    CARE VIITOR-FOST PRIMAR ?
    SUNATZI LA 89.89.89
    SHI O SA VA RASPUNDA :
    NICHITA GHEORGHE DE LA IASI !

    MDAP CHIAR CA-I CAM FIERBINTE SITUATZIA IN ALEGERILE ASTEA LA FUNDUL LUI NICHITA !

    Bleahhhhh,hai noapte buna ca shi maine mai este o zi !

    RăspundețiȘtergere