miercuri, 30 aprilie 2008

Avem un borcan cu miere. Ce facem cu el?

Nu sunt putine cazurile in care primari aflati in functie, cercetati de DNA sau ale caror dosare au ajuns pe rolul instantelor de judecata, cer alegatorilor inca un mandat. Si mai multe sunt cazurile in care primarii n-au facut mare lucru pentru comunitatea lor, insa cer din nou votul oamenilor, chipurile pentru a avea timp sa termine ce au inceput.

De ce astfel de primari au indrazneala sa candideze din nou?

Fiindca cercetarile sociologice le spun ca romanilor nu le prea pasa daca un primar are probleme cu oamenii legii cat timp face ceva si pentru ei. Chit ca acest ceva uneori nu acopera in unele cazuri nici macar fisa postului.

Agasati de coruptia fara de corupti vreme de 18 ani, romanii au ajuns sa considere ca pot realege un om care a avut acces la borcanul cu miere, dar a ales sa-l imparta cu comunitatea. Daca si-a respectat o parte din promisiunile electorale, nu mai conteaza cat a castigat din respectarea acestor promisiuni. Nici ca a uitat cu totul de alte angajamente.

Romanii par a se supara decisiv doar pe primarii care, fie ca au luat acasa la ei borcanul cu miere, fie ca, din incompetenta, l-au lasat neatins, ratand sanse peste sanse.

Si fiindca e foarte greu ca, vreme de 4 ani, fara sa vada nimeni, sa ia totul sau sa stea cu mâinile in san, primarii gasesc argumente cu care sa justifice de ce merita sa fie realesi.

Contracandidatii care indraznesc sa le stea in cale si sa deschida ochii electoratului sunt vinovati de toate relele pamantului, chiar daca acestia n-au gresit cu nimic fata de comunitate: nu au experienta in administratia locala, sunt suspecti de interese, reprezinta partide rivale sau cercuri de interese, nu au program sau, daca au, nu este bun, au fluierat in biserica in copilarie, adolescenta sau la maturitate, au alt sex, sunt prea bogati sau prea saraci, n-au mancat destul salam cu soia. Si cate si mai cate.

Ce nu spun cercetarile sociologice este ca acest tip de comportament al romanilor este valabil cat timp nimeni nu propune si nu se angajeaza sa practice un alt tip de administratie locala, dedicata oamenilor. Iar romanii nu stiu sa dea ultimatumuri clasei politice ca sa-si modifice comportamentul. Singura pedeapsa a romanilor pentru minciuna, coruptie sau angajamente neonorate este absenteismul in alegeri.

Absenteismul e o reactie la o politica incorecta si imorala, dar nu o solutie pentru ca romanii sa traiasca mai bine. Singura arma a electoratului – pe care iesenii o pot folosi cu brio, chiar in scrutinul din 1 iunie – este sa nu mai dea nici o sansa unui primar care nu si-a onorat promisiunile si le-a inselat asteptarile. E dreptul lui, daca are obrazul gros, sa mai ceara o sansa, asa cum este dreptul cetatenilor sa i-o refuze si sa-l traga pe dreapta.


Irina

20 de comentarii:

  1. Comentez carcotilischian titlul:

    "AM UN BORCAN CU MIERE.CE FACEM CU EL ?"

    ......ungetzi-l pe G.NICHITA din cap pana-n picioare shi legatzi-l de-un copac in padure....

    ORI IL MANANCA MUSHTELE,
    ORI IL MANANCA URSUL.....

    nu prea conteaza cine-l mananca , important este ca nu scapa nemancat !

    Comentariile serioase (shi sunt multe de facut) mai pe seara deoarece observ ca inca dormitzi in bocanci shi bashchetzi !!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si pe cine sa mizam irina? Pe Oprea? Omul nu convinge deloc. Doar sa-i lege cineva un girofar pe frunte si sa-i lipeasca de coada un semafor ca sa priceapa lumea ca nu doarme..

    RăspundețiȘtergere
  3. Oricum nu ma mai duc la vot. Ma duc sa mananc un mic sa beau o bere pe la partide, sa iau o sapca si un tricou, dar de dus pe 1 iunie, nici vorba. Ce-s copil?

    RăspundețiȘtergere
  4. absenteismul nu inseamna nimic...si daca vin 120 de oameni la vot, tot acelasi Market Share o sa aiba alde PSD, PNL, PDL...procentul conteaza...nu cati au venit la vot.
    in romania se vede cu ochiul liber ca 70-80% din populatie e saraca si ignoranta...orice incercare de a reforma, de ridica nivelul...poate fi f usor deturnata cu mesaj populist. degeaba vine unu si zice:"in cinci ani va fac sosele si va trimit copiii la scoala"...vine altu si le da un carton cu oua si le zice 2 glume rasiste si a castigat...
    starea de fapt e cam nasoala...Nichita si altii sunt eventual produsul si beneficiarii ei. si daca nu era Nichita era altu ca el...
    de fapt, in romania a cam functionat alternanta la guvernare, mai ales la nivel national...
    In romania nu prea poti castiga un mandat puternic de la cetateni. IS spunea ca un independent nu are nicio sansa. orice om care vrea sa obtina un mandat intr-o functie executiva poate vedea ca nu-l poate lua de la cetateni.
    in partide nu exista nicio democratie. sunt cativa care hotarasc tot. nu e ca in State sa candidezi pe voturi ca Obama si Clinton sa devii candidatul partidului,...sa existe o dezbatere, o competitie...
    Nici nu a inceput campania electorala si s-au facut listele pt Consiliu. in proportie de 90% se stie componenta consiliului...cine sunt eligibilii, pt ca se stie cu cine vor vota oamenii(cu aceleasi partide, functioneaza Recunoasterea Autoritatii). la primar sunt 2 variante: a) Nichita(70% sanse),b)Oprea(30%).cetatenii se vor prezenta la vot sa certifice ce au hotarat partidele...sau partidul...cultura politica de azi..inca are elemente ale culturii politice de pe vremea PCR...cand tot asa partidul desemna 2-3 candidati in fiecare circumscriptie pt MAN...lumea venea la vot si alegea un candidat, de cele mai multe ori primul pus pe buletinul de vot...
    E un proces inchis. Componenta consiliului e hotarata deja si mai raman 2 variante la Primar: Nichita-primul pe lista, Oprea-al doilea.
    Dupa care urmeaza votul.
    Asa a fost si in 2004 la parlament. S-au facut listele si s-a stabilit practic compomenta parlamentului in proportie de 90%. La presidentie varianta a)Nastase, b)Basescu. A iesit basescu...deci se poate..cam atat se poate...sa rastorni varianta a) si sa alegi b)...Cam limitata democratia romaneasca,nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. dc textul e fara diacritice dar "românii" e scris asa? sa fie ca cel care a scris textul a uitat sa-l si corecteze?

    RăspundețiȘtergere
  6. pt carcotas: la cat de dolofan e nichita ma indoiesc ca ajunge un borcan. poate ar trebui sa mai cerem din camara lui...cu siguranta are multe puse deoparte pt zile negre ;))

    RăspundețiȘtergere
  7. pt ca sa-l taxam pe nechita ar tb sa voam pe altcineva. si sincer, nu prea avem pe cine. tu macar erai o alternativa pt care multi ar fi riscat. oprea insa...e degeaba. nu are nici un fel de credibilitate.

    sincer imi pare rau ca ti-ai asociat imaginea cu unul ca el (asta ca sa ma incadrez in limitele bunului simt)

    RăspundețiȘtergere
  8. ....ati inceput fara mine????

    Ca a fost un borcan asta e sigur...ca a avut miere in el...se pare ca a avut...ca ar mai fi ceva in el...discutabil !! cin' sa auditeze Primaria? ei intre ei?? 'ai sa fim seriosi! Si daca , Doamne fereste! nu se reuseste debarcarea d-nului Nichita (inca ii spun domn, uite-asa sa-i fac in ciuda d-nei Gabi - stie ea care) tare ma tem ca nici macar borcanul n-o sa mai existe!!! Unde ar putea fi?...unii zic ca n-am avut lingura, altii ca lingurita a fost prea mica sau ca a avut coada prea scurta, unii au incercat cu degetele, altii cu toata mana ...(oare n-o fi ceva miere si prin temeliile unor vile? se lipeste mai bine... ). Cert e ca cei care au incercat borcanul cu miere altfel decat in mod civilizat - adica cu o lingura potrivita - vor ramane incleiati pe veci...iar somnul n-o sa le fie nicicum dulce. Sper din tot sufletul sa se reuseasca marea debarcare....!!
    Iata de ce pe 1 iunie voi fi acolo unde trebuie pentru a ma asigura ca borcanul cu miere va fi in siguranta, intact, iar destinatia lui sa fie una benefica pentru toti. Pentru toti cei care speram ca intr-o zi vom iesi cu mandrie pe strada si ne va placea ce vedem in jurul nostru si ne vom simti in siguranta. (ei..acu' aruncati cu pietre in mine, fraierul-de-mine-mult-prea-visator !!).
    Sa fiu bine bine inteles...si am sa ma repet mereu, votul meu va doar pentru Iasi, pentru schimbare (sper in bine !!)si anti-Nichita.

    RăspundețiȘtergere
  9. draga stefan jr
    ma bucur mult ca ai revenit
    iti simteam lipsa
    cind bem cafeaua?

    RăspundețiȘtergere
  10. DRAGA IRINA DE CE AI RENUNTAT LA CANDIDATURA TA LA PRIMARIE EU UNUL O CONSIDER UN ACT DE LASITATE PENTRU CA CHIAR DACA NU AJUNGEAI PRIMAR AJUNGEAI CONSILIER LOCAL MAI DEZAMAGIT IRINA TU TREBUIA SA LUPTI PINA LA CAPAT SA FII O LUPTATOARE NU SA IL DESEMNEZI PE DUMITRU OPREA CA CANDIDAT UNIC LA PRIMARIE ASTA ESTE O GRESEALA FATALADIN PARTEA TA CA AI RENUNTAT SI CA FOARTE MULTI OAMENI TE AR FI VOTAT ASA CA IRINA POATE TE RAZGINDESTI SI REVII CA FIE CANDIDATA LA PRIMARIE FIE CA CONSILIER LOCAL LA IASI GINDESTE-TE BINE IRINA AI RENUNTAT PREA USOR

    RăspundețiȘtergere
  11. @Irina : oricand doriti incepand de luni :)) (taman lunea asta !!??!!)...in week-end am ales sa-mi incarc bateriile pe la manastiri - sa-mi mai spal din pacate..;)
    da' de luni promit sa fiu in priza non-stop !!

    RăspundețiȘtergere
  12. Doamna draga vad ca nu aveti demnitatea sa afisati comentariul meu care l-am postat legat de simpatia dumneavoastra din 2004 fata de Nichita.
    Nu sunt pro-Nichita, chiar sunt scarbit de clasa politica din toata lumea.

    PS: Daca nu ati vazut primul coment al meu, imi cer scuze anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  13. draga marius,
    am vazut comentariul tau si l-am postat
    dar apare la articolul la care a fost scris
    la intrebarea ta am raspuns deja pe acest blog
    :)

    RăspundețiȘtergere
  14. -Ioooooooooti-ti la dom'Stefan ce onoare i se face ....bea cafele cu SUPREMA ! eeeeeeeeeeeeeeee aiasta nu-i ghini....nu-mi plac favoritismiliiiiii !

    -Apropos de faza cu diacriticele ...fratili meu lasa-te de meserie ca mai mult le incurshi dicat sa li discurshi ....ai vazut cum te-a vanat cel cu nasul fin ?

    -Borcanele pentru zile negre nu le are in camara ....le are in banca ...te pomeni ca la sucursala blondei de la PNG ! Al naibii cioban ce candidata shi-a tras !

    HUO STEAUA SHI NICHITA !
    HAI DINAMO SHI OPRICA !

    - Asta cu deziluzia retragerii e nashpa rau dar chiar trebuie sa intzelegetzi ca totzi care am behait in turma de capre ale IRINUCAI ( nu-i mai zic ISCHROTTER ca nu mai este candidata...... ete asha ca-s ofticat rau )chiar daca ea nu mai este candidat G.NICHITA nu trebuia sa cashtige primaria...... ahsa ca ne convine nu ne convine de Oprica, trebuie sa-l facem primar ...io sincer ashi face-o primar pe capritza ciobanului dar in orashul care l-ashi construii pentru ea ! hihihi

    Am io ceva de comentat la postarea de fond dar mai tarziu ca acum muziliii mi-s duse la disco !

    VOTATZI OPRICA .........
    CA ALTFEL RAMANE NICHITA !

    RăspundețiȘtergere
  15. Imi permiteti sa intervin si eu pe acest blog?

    La toaleta unui supermarket din Iasi, deasupra unei chiuvete am citit urmatorul mesaj (electoral, din punctul meu de vedere) :

    "PENTRU CA APA SA CURGA
    APASATI PE CAPUL ROBINETULUI".

    RăspundețiȘtergere
  16. Maestre mi-ai ridicat una la fileu de asha ma manaca deshtele sa trag in ea porcos ....dar fiind un domn de janul meu, ma tare abtzin !

    RăspundețiȘtergere
  17. Comentariu la postarea de fond :

    ATAT TIMP CAT NU EXISTA O SENTINTZA DEFINITIVA INATACABILA,
    HOTZULUI NU I SE POATE REPROSA CA ARE INDESAT SUB CAMASHA PORCUL FURAT ...I SE POATE REPROSHA DOAR CA A DEVENIT SUBIT OBEZ !!!!!!
    BA MAI MULT ...DACA HOTZUL ARUNCA MULTZIMII DIN SALA DE JUDECATA URECHILE SHI COADA PORCULUI EL DEVINE HAIDUC !!!!!......SHI UITE ASHA A AJUNS ROMANIA O TZARA DE HAIDUCI PATRICIENI, VANTURIENI, FENECHIENI PE CARE II DOARE IN BASHCHETZI SHI DE DNA SHI DE PNA SHI DE GURA MEA SHI DE GURA TA !!!!!!

    Asha ca nu are de ce sa ma mai mire faptul ca :

    PRIMARUL CUTARE,
    DIN ORASHUL OARECARE,
    BAGAND VASTU-N PARALE,
    CERE VOTURILE MATALE !

    ....cand haiducul shef al ROMANIEI are poza-i labarzata in topul clasamentelor celor mai tari shi mai bogatzi oameni de afaceri !

    Chiar in acest moment vad la jurnalul de noapte jalnica shi groteasca lansare a candidatzilor
    tzaranishti . Oare cata nerushinare shi nesimtzire poate sa aiba cazul clinic de schizofrenie morala, boierul darloaga a securitatzii, Constantin Balaceanu-Stolnici.

    CUM POTZI MAH NESIMTZITULE DE BOIER CE ESHTI SA SPUI CA AI CEVA IN COMUN CU MORALA FOSHTILOR TZARANISHTI ?

    Shi acum ca mi-am adus aminte :

    CUM POTZI DOMNULE STOLOJAN MARE PDL-ist SA ADUCI IN DISCUTZIE SHI SA PUI PROBLEMA RELANSARII IN POLITICA A JEGOASEI TURNATOARE PE LA USHILE SECURITATZII MONA MUSCA ?

    Deci in concluzie revin la ce-am mai spus ....la ce dracu sa ma mai mire ca un primar oarecare vrea din nou voturi, cand aceste monumente de nesimtzire shi mizerie umana dupa ani de turnatorii shi sute de pagini scrise prin birourile securitatzii se pretind mari facatori de democratzie ?

    Bleaaaaaaaaaaaaaaaaaah !

    RăspundețiȘtergere
  18. Bine ne-am regasit din minivacanta data de stat (neterminata pentru marea majoritate a romanilor).
    Imi place ideea cu borcanul de miere, dar daca pe langa borcanul asta de miere adaugam si vreo cateva albine dintr-alea harnice, care nu vor sa-si vada munca risipita?
    Obtinem un tandem IS-PDL, corect?
    True, trist ca Irina nu mai candideaza, dar ia uite si partea buna la afacerea asta: avem un caine de paza. Unul mai bun decat presa. ;))

    P.S.: pentru ala cu nasul fin: data viitoarea sa te uiti si de semnele de punctuatie, pliz? Si eu care credeam ca diacriticele din "roman" fusesera ceva intentionat....

    RăspundețiȘtergere
  19. Mah NEMESIS tu cam miroshi a MAYA !....vedetzi ce se intampla daca nu folositzi h shi z ca nemtzii ? D-aia nemtzii e tot nemtzi !!! Haben Sie verstanden ?
    Pe mini ma inirveaza altceva ......se pare ca CINEVA cam tzine palma la poponetzul CUIVA !!!!!

    MAH "CINEVA" LASA-L PE "CUIVA" SA ALEAGA EL SINGUR DACA VREA SA FIE HOMOSEXUAL SAU NU !.......

    Bleaaaaaaaaaaah

    PS ...apropos, astazi m-am trezit cu fundul in sus .................

    COMUNISHTI PUTETZI SA MA PUPATZI !

    Shi inca o treaba :

    S-O GASII VREUNUL MAI INTELEGENT IN ROMANIA ASTA CA INAINTE DE ALEGERI SA-I PUNA PE CANDIDATZI SA SEMNEZE O HARTIUTZA PRIN CARE SA-SHI IA ANGAJAMENTUL CA DACA NU-SHI RESPECTA PROMISIUNILE ELECTORALE ISHI DAU DEMISIA ?
    SHI DACA S-O GASII UN ASTFEL DE INTELEGENT S-OR GASI SHI CANDIDATZI CARE SA SEMNEZE ?

    SUNT TAREEEEEE CURIOS !

    Bleaaaaaaaaah

    RăspundețiȘtergere
  20. [b]1 Mai muncitoresc[/b]
    Versurile: Maria Ranteş
    Muzica: Ciprian Porumbescu

    Râde iară primăvara,
    Peste câmpuri, peste plai,
    Veselia umple ţara,
    C-a venit Întâi de Mai!

    Muncitorii au pornit
    Şi-ntr-un glas s-au înfrăţit!
    Şi ei azi sărbătoresc
    [b]Unu Mai[/b] muncitoresc.

    Înfrăţiţi azi cu ţăranii,
    Muncitorii-n joc şi cânt,
    Prăznui-vor în toţi anii
    Libertatea pe pământ.

    Peste mări şi peste ţări,
    Se adună pe cărări
    Lumea toată în alai
    Pentru al nostru
    Întâi de Mai!


    [b]COMENTARIU ALMANAHIST :[/b]

    ...."tzi-ai dracu" de "telectuali cu melcii voshtrii.
    ....de Unu Mai vrem berea shi micii noshtrii !
    IA MICU", DA VOTU"

    [b]COMENTARIU "TELECTUALIST :[/b]

    ...da-i la naiba de melci ,
    la coada repede treci,
    bere shi mici ravnim
    ca de foame murim...
    DA MICU' IA VOTU'!!!!

    [b]COMENTARIU CARCOTILIST :[/b]

    Vanghelie imi bag picioarele in micii shi PSD-ul tau .............
    Ma duc la carciuma shi bag o friptura c-o ulcica de vin nou,
    Shi de votat, nu va votez ca nu mi-s bou !
    SUNT MITIC NU DAU VOTU' PE-UN MIC

    [b]Apropos :[/b]

    NICHITA n-a dat shi el de-o bere shi-un mic ?
    De Unu Mai e tot un calic ?
    DORESHTE VOTURI DAR NU DA NIMIC ?


    Bleaaaaaaaah

    RăspundețiȘtergere