duminică, 25 mai 2008

COMUNICAT DE PRESA

Irina Schrotter a denuntat astazi, intr-o conferinta de presa organizata impreuna cu Dumitru Oprea, candidatul PD-L la Primaria Iasi, afirmatiile mincinoase ale primarului Gheorghe Nichita, care a pretins in campania electorala ca proiectul Palas creeaza 2.500 de locuri de munca pentru ieseni. Irina Schrotter a aratat ca locurile de munca de pe santierul de la Palas vor fi ocupate in marea majoritate de chinezi.


In timpul conferintei de presa, au fost prezentate imagini din timpul unui miting electoral al PSD organizat joi, 22 mai, in cartierul Pacurari, in care Gheorghe Nichita afirma: „Cine vrea locuri de munca, mana sus! Va astept la Primarie sa va ofer locuri de munca! Locuri de munca se vor crea cu proiectul Palas. 2500 de locuri de munca se vor crea!”. In continuarea conferintei de presa, au fost prezentate imagini cu primul grup de chinezi sositi in Iasi vineri si care sunt cazati in baracile aparute in perimetrul santierului de la Palas.



Gheorghe Nichita a folosit argumentul crearii locurilor de munca pentru ieseni si la dezbaterea proiectului Palas, pe atunci numit Madison, in Consiliul Local, in 28 decembrie 2004, cand a si fost aprobat. Nichita afirma atunci: „Trebuie sa remarcam faptul ca (initiatorii proiectului n.red.) reusesc sa creeze 3.000 de locuri de munca. Unde se mai creeaza acum 3.000 de locuri de munca? Trebuie sa-i ajutam pe cei care intentioneaza sa creeze atat de multe locuri de munca!”.

Initiatorii proiectului Palas si-au facut reclama folosind acelasi argument mincinos. Pe gardurile santierului au fost afisate bannere in care se afirma ca proiectul Palas ofera 2.500 de locuri de munca. Pe site-ul proiectului Palas exista acelasi tip de mesaj: "Proiectul Palas inseamna in primul rand peste 3.000 de locuri de munca temporare create pe durata celor trei ani de constructie (...), acesta permitand scaderea ratei somajului in municipiul Iasi cu un procent cuprins intre 10-20%.”


Irina Schrotter a afirmat ca, din punct de vedere social, proiectul Palas nu aduce nici un beneficiu pentru forta de munca locala.
Aceasta in conditiile in care judetul Iasi este pe locul doi din tara in privinta somajului, cu 5%, in judet existand 17.000 de someri. Irina Schrotter s-a intrebat daca muncitorilor din Iasi sau celor plecati la munca in strainatate li s-a facut o oferta comparabila cu cea adresata muncitorilor chinezi.

In plus, Irina Schrotter a subliniat ca institutiile din Iasi nu aveau cunostinta de venirea unui numar atat de mare de cetateni chinezi in oras si, in consecinta, nu sunt pregatite sa faca fata unor situatii speciale. De exemplu, Directia de Sanatate Publica nu avea informatii despre venirea chinezilor si nu s-a pregatit cu translatori si personal anume instruit in cazul unor urgente medicale.

In final, Irina Schrotter a mai afirmat ca libertatea de miscare a cetatenilor chinezi sositi in Iasi este limitata de catre paznicii santierului Palas, care nu ii lasa sa circule prin oras, pentru a nu fi vazuti de presa si de ieseni. „In conditiile in care suntem ingrijorati de conditiile de munca ale romanilor plecati in strainatate, nu cred ca aceasta este imaginea pe care trebuie sa o oferim in afara, cu oameni cazati in veritabile colonii de munca”, a mai declarat Irina Schrotter.



Biroul de presa al Irinei Schrotter

13 comentarii:

  1. Este de-a dreptul revoltator!

    RăspundețiȘtergere
  2. Din cate stiu io' procedurile de aducere in RO a fortei de munca straina sunt foarte stufoase. Printre altele trebuie dovedit ca pentru locurile de munca ce se doresc a fi ocupate s-a facut deja o oferta interna si apoi se pot incepe procedurile de achizitionare a fortei de munca externe. Pentru salariile care sunt oferite acolo - cam 600 de euroi - ma indoiesc ca nu s-ar fi gasit in Iasi personal disponibil sa munceasca acolo.
    Cat despre oamenii care vin sa munceasca acolo - pentru ca, nu-i asa? chinezii sunt si ei oameni - mi se pare ca restrictiile impuse de a avea miscari limitate in "campus" aduc aminte de lagarele de concentrare!! Au venit dintr-un sistem rosu in alt sistem - asa e! aveti dreptate - deocamdata tot rosu! Probabil bietii oameni sunt obisnuiti cu un astfel de regim!!
    Ma intreb (si nu astept raspuns neaparat):
    - ce se va intampla cu proiectul Palas daca regimul rosu se face portocaliu? Nimeni, de nici o culoare, n-a dat vreo rezolvare la problema asta!! Si tacerea e un raspuns !!!! Va fi continuat sau va fi reorientat?
    - ce se intampla cu bietii chinezi care sigur au semnat niste contracte pe o perioada mai lunga?
    - li s-au facut acte cetatenilor chinezi, asa incat d-nul Nichita ii numeste deja "ieseni"?
    -afacerea cu chinezii o sa se dovedeasca una paguboasa in timp (aviz managerilor de proiect de la Palas) - si or sa-si aminteasca de asta peste ceva timp, daca vor avea niste inspectori de calitate rigurosi; Palas va fi o "chinezarie" in adevaratul sens al cuvantului;
    - tot pentru MP project Palas : "lasatii-i, domnilor, in libertate prin oras din mai multe motive: sa simta si ei aerul libertatii si poate scapam si de caini,etc" - ideea nu-mi apartine si s-a mai vehiculat pe-aici !!

    P.S. Da' chinezoaice nu le aduce.....??? ca..., etc,etc...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce sa zic, la sfarsitul lui 2005 am fost in Malaezia unde am vazut 3000 de motive pentru a licra cu constructori chinezi.
    Daca acestia sunt budisti, atunci sunt ideali, deoarece dreligia nu le permite sa aiba zile libere sau sa ceara salarii mai mari decat au nevoie pentru a-si intretine familia.
    M-au impresionat cu lucrau la ridicarea unor temple sau viteza de realizare a unor cartiere de blocuri.
    Din punct de vedere al profitabilitatii sunt ideali,. Ce nu este corect insa, este faptul ca au pacalit Iesenii cu posibile locuri de munca, locuri de-acu evaporate.
    Promisiunile pentru Palas au fost la fel de false ca si promisiunile de acum. Singurele promisiuni pe care le vor respecta vor fi acelea facute intre patru pereti, grupului de interese ce finanteaza la greu, pentru a avea cascaval cat mai mare si mai mult in Iasi.
    Sa le fie rusine.....de parca le-ar pasa de parerile noastre....
    Pentru ei astea sunt valurele...care se uita...iar daca nu se uita, ei le ignora.

    Sa ne simtim ignorati si sa nu reactionam, asta da atitudine romaneasca post revolutionara. Asa ne trebuie.

    Dar am si eu o intrebare: Daca vom incerca sa urlam in pustiu...se va alatura noua vre-un mare om de afaceri care sa sprijine defaimarea si indepartarea coruptilor? Nu prea cred.....Apele se vor linisti de pe 5-10 Iunie....si vom sta iar in asteptare 4 ani...

    Gabriel.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Irina,
    F. f. bine punctat!Dar in Ro nu
    exista o legislatie in domeniul angajerilor de muncitori din strainatate ?
    Orice campanie privata trebuie mai intii sa afiseze in ziare, mass media, etc. locurile disponibile,
    sa contabilizeze cv-urile primite , sa ia interviuri si dc. sa presupunem ca nu gaseste mina de lucru calificata sa advertizeze afara si dc. angajeaza straini sa ofere argumentele legale verificabile inainte de a angaja, altfel sa suporte sanctiunile legii.
    Mai mult , dc. angajatii sint din afara EU sa plateasca taxe .
    SAU in RO. nu exista asa cave si domneste legea nimanui sau a lui NI KI TAA...
    Mai ginditiva...
    Cu stima tuturor mai putin circotasului asa zis vesel ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu stiu cum are tupeul nesimtitul asta de Nichita.Nu se mai poate trebuie dat jos neaparat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru Stefan Jr,
    Sunt si chinezoaice.
    Pe www.iasicastiga.ro este postat un film in care poti vedea imagini de pe santierul Palas.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu unul nu inteleg ce legatura are Nichita cu Palas.
    Bateti campii.
    Maine, poimaine, o sa spuneti ca Tariceanu are nu stiu ce legatura cu Citroen.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu stiu cum se face, dar adevarul e ca cei din grupul PSD sunt tari la angajari.

    http://www.psdgroup.com

    Xie xie Ni Ki Taa.
    I-ai scos din Foa Mee.

    P.S. Ei nu voteaza.
    Noi da.
    Cum cand?
    Duminica viitoare.

    RăspundețiȘtergere
  9. azi nea' canea era pe Stefan Cel Mare incoltzit de oamenii in portocaliu....

    TIC-TACCCCCCCC
    6 ZILE....144 ORE...8640MINUTE...518400 SECUNDE....

    PACAT PETRU CELE 7 COLINE!!!

    FLY FISH

    RăspundețiȘtergere
  10. Daaa...m-am linistit....aveam o neliniste ca s-ar fi putut da la fetele noastre si ar fi aparut multi-multi chinezei mitittei..:)))
    (parca sunt adepti ai curentului "emo" :))))

    Da' mai am o nelamurire:daca vreuna dintre ele va naste - pentru ca vor sta vreo 2-3 ani pe-aici - micul cetatean va fi probabil roman de origine chineza si iesean, nu ?....hmmm...

    m-am tampit !!...iaca ce mari probleme ma macina pe mine ...la urma-urmei si America a primit o groaza de chinezi prin sec.XIX-XX si au lucrat de le-a sarit capacele...acolo era insa o problema reala cu forta de munca, la noi...sa fie oare prea.... comozi - ca sa ma exprim elegant - muncitorii ieseni??? Sau o mare afacere rosie? Apropos', stie cineva daca printre multele orase cu care e infratit Iasul e si vreunul chinez?

    Si uite asa prevad un cartier nou prin Iasi: cartierul chinezesc, apoi mafia chineza, drogurile filiera China, etc....n-am nimic cu ei, au venit dupa un trai mai bun....dar daca se intamapla ??

    @gabriel : s-a incercat cu niste chinezi la Petronas,de ex...lucrarile facute de ei au trebuit demolate si refacute din cauza lipsei de profesionalism si intregul proiect ar fi fost in pericol. Apoi s-a incercat cu forta de munca locala si cu indonezieni. Iar s-a ratat ! Pana au venit specialisti : americani, nemti, francezi si italieni s-a pierdut multi bani....si managerii de proiect au fost straini pentru ca mentalitatea locala era ..... apropiata de cea romaneasca!!!!!! La noi managerii de proiecte stiu sa faca doar "forward" la mail-uri - asta daca stiu de unde se deschide calculatorul...nu toti, dar cam 80% !!! Imi pare rau nu asa se conduce un proiect !!!! Nu-ti poti permite sa te intoarca un maistru cum vrea el...un PM tre' sa le stie pe toate si sa nu doarma niciodata!! Parerea mea !!

    RăspundețiȘtergere
  11. niste promisiuni frumoase: http://forum.softpedia.com/index.php?act=attach&type=post&id=398483

    RăspundețiȘtergere
  12. Sint indignat de faptul ca subiectul Palas-chinezi e bagat sub pres de presa ieseana. am vrut sa vad niste reactii si nimeni nu sufla o vorba. Eu, cetatean, ce sa inteleg din asta?

    Cineva intreba, mai sus, daca Iasiul e infratit cu vreun oras chinez. Sigur ca da. Xi'An. Orasul nostru e infratit cu 20 de orase care habar n-au ca fratele lor din Romanaia implineste 600 de ani si pentru asta trebuie sa adresam felicitari actualei administratii.

    RăspundețiȘtergere
  13. irina, esti o vaca proasta

    RăspundețiȘtergere