miercuri, 7 mai 2008

O noua pacaleala pregatita iesenilor

Dupa ce a lasat sistematic, in fiecare an, mii de familii bune platnice fara apa calda sau caldura, pentru ca vecinii nu aveau chef sa plateasca sau nu puteau suporta cheltuielile de intretinere, primarul Nichita apare din nou ca salvatorul iesenilor. „Omul providential” lanseaza acum, in campania electorala, ultima gogorita de care mai este in stare: refacerea instalatiilor termice din blocuri si contorizarea individuala. Acum, fiecarui iesean i se promite un El Dorado: facturarea individuala si debransarea rau-platnicilor, fara a-i afecta pe ceilalti locatari. Potrivit primarului, CET-ul va fi pus sa instaleze „gratis” gigacalorimetre in fiecare apartament. Suma estimata pentru fiecare apartament din Iasi, in medie, ar fi de 1000 euro. Tot ceea ce trebuie sa faca asociatiile de locatari pentru a nu plati nici un ban este sa cedeze primariei mansarda blocului .

Am convingerea ca Primaria nu procedeaza corect cu iesenii. Asociatiilor li se propune o afacere deloc onesta. Uitati de ce. Sa luam numai un bloc cu 4 etaje si 20 de apartamente. Calculele arata ca ar fi nevoie de 20 de mii de euro pentru contorizare si refacerea instalatiilor termice. In schimbul acestor lucrari, primaria ar trebui sa obtina mansarda de la asociatie, pe care, dupa ce o amenajeaza, ar trebui sa o vanda sau sa o inchirieze.

Daca ar alege sa o vanda, primaria face o afacere excelenta pe spinarea iesenilor. Pretul construit al unei mansarde ajunge la 350 de euro pe metru patrat, potrivit firmelor care se ocupa cu asa ceva. Ar ajunge ca o mansarda de 100 de metri sa coste 35000 de euro. Adaugam cei 20000 de euro, dati de primarie pe reabilitare si contorizare pe o scara, si ajungem undeva la 55.000 de euro pentru o mansarda de 100 de metri patrati, in cel mai rau caz 70% din pretul pietei. Diferenta, de zeci de mii de euro, ramane in contul firmelor care fac mansardarile, nu al locatarilor. De ce sa nu ramana acesti bani in buzunarul proprietarilor? Ei nu au nevoie? Asadar, in spatele acestei contorizari si reabilitari propuse iesenilor ar putea sta, de fapt, un mare tun imobiliar.

A doua varianta, a transformarii mansardelor in locuinte sociale este dificila. Nu stiu, sincer, cati ieseni ar fi incantati sa aiba, la ultimul etaj, familii cu probleme sociale grave, care trebuie ajutate sa-si castige in primul rand o paine, nu sa fie lasate in grija asociatiilor de locatari. Mi-e foarte greu sa cred ca Primaria va avea succes cu asemenea negocieri cu asociatiile de locatari, in conditiile in care primaria nu are echipe si nici nu se pricepe.

Din aceste considerente, cred ca solutia „mansarde in schimbul contorizarii individuale” include sume si avanseaza proiecte pe care primarul Nichita si echipa lui nu sunt in stare sa le managerieze.

14 comentarii:

  1. NEA CANEA ASTA .....SHI TRUPA LUI DE CLOVNI....SUNT INCAPABILI DE MULT MAI MULTE LUCRURI....NU NUMAI IN PRIVINTZA MANSARDELOR....

    PACAT PENTRU CELE 7 COLINE!!!

    FLY FISH

    RăspundețiȘtergere
  2. Slabut din partea voastra. De fapt, vad ca prima discutie serioasa pe programe concrete a esuat.Ce se intampla la Iasi? Are lumea prea multi bani si ii da pe intretinere? Nu-i pasa.Ideea lui Nichita in sine nu este deloc rea. Normal insa ma intreb de ce nu a pus-o in aplicare pana acum. Observatiile Irinei sunt de bun simt si riscurile sunt evidente:

    cum sa nu transformi castigul intr-o forma de capusare a iesenilor de catre firmele care mansardeaza, care stim noi prietele cui pot fi.

    cum sa convingi oamenii ca in felul asta se reabiliteaza nu numai reteaua termica, dar pot fi refacute fatedele tuturor blocurilor din Iasi. Iarasi, un lucru excelent. Numai ca e greu de crezut, realmente, ca un asemenea proiect, care ar schimba fata Iasului, nu fi din nou o bataie de joc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Iesenii isi merita soarta. In loc sa dezbata o chestiune serioasa, cand in sfarsit apare o idee de proiect, se duc la distractie: azi Bregovici.
    Somn usor ieseni. Sa nu va mai plangeti de facturi. Foarte bine Gigi! Arde-i ca nu stiu cat de smechereste ii furi!

    Ciocarlia

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti spun eu ce conteaza la electoratul iesean cu adevarat. Exact ca in Bucuresti si in toata tara: fiecare candidat sa urle cat poate de tare"ba pe-a matii". Asta e singul lucru pe care-l pricepe lumea. E ca la fotbal cu galeriile. De aia ii avem pe cap pe hotii si incompetentii astia, pentru ca si romanii, si iesenii sunt la fel ca cei mai multi dintre ei.

    RăspundețiȘtergere
  5. asta-i cretin rau. cine naiba ar suporta sa aiba la ultimul etaj foste familii de boschetari, alcoolici sau drogati? ok, oamenii astia au probleme. dar nu-i ajuta primaria cu nimic daca-i lasa in grija asociatiilor de proprietari.

    scapa-ma doamne de cretinul de nichita

    RăspundețiȘtergere
  6. nu cred ca ar ccepta cineva asemenea oferta. in mare parte, oamenii sunt constienti de valoarea mansardei. prea prosti sa fie sa se lase pacaliti de un prost si mai mai, actualul primar

    RăspundețiȘtergere
  7. cum zicea anonimul de la 16:22, ne meritam soarta. oare s-au prostit iesenii sau s-a desteptat robinet pe final de mandat?

    RăspundețiȘtergere
  8. De ce nu-mi acceptati commentul care face la referire la postul meu de ieri? Va e rusine cumva? Sau asta inseamna cenzura? Vaaaaii...cum e posibil asa ceva?
    Aveti cumva o politica de comentarii pe care nu am vazut-o si pe care am incalcat-o? Nu cred...

    RăspundețiȘtergere
  9. dar...vb aia ...cum ne-am ashtenut amu 4 ani....asha am shi dormit...tot 4 ani...

    PACAT PENTRU CELE 7 COLINE!!!

    FY FISH

    RăspundețiȘtergere
  10. DAR...SA REVENIM.....VOM MAI FI PACALITI...TIC-TAC....23...DE ZILE...SAU 552 ORE..SAU 33120 MINUTE...ORI....1987200 DE SECUNSE.
    CUM DORITZI.....DAR....VB AIA TIC-TAC....

    PACAT PENTRU CELE 7 COLINE!!!

    FLY FISH

    RăspundețiȘtergere
  11. Dar care ar fi avantajul pentru cei care au deja centrale? Si, din cite stiu, mai toate blocurile au oameni cu centrale proprii. Aia nu or sa fie de acord nicicum. Apoi, nu se pot face mansarde pe blocurile cu risc seismic. Chiar, nici un candidat nu a spus nimic despre solutia pentru blocurile cu risc seismic.
    Gabi

    RăspundețiȘtergere
  12. Ideea in mare poate este buna dar trebuie studiata foarte bine .In Iasi numai unele blocuri suporta asa ceva .Dar ce facem cu blocurile de exemplu din frumoasa care au tigla?
    Si sa nu uitam ca poate lui Robinet i-a mai picat o combinatie de a mai scoate niste bani pentru el si pentru partidul lui iubit PSD.

    RăspundețiȘtergere
  13. Iesenilor lise va parea o mana cereasca o astfel de oferta si o vor accepta ca o turma. Pana la urma cred ca aveti dreptate - ne meritam soarta!
    Blocul meu , ca multe altele , este plin de batrani ,care isi duc viata cu greu si care nu cred ca inteleg prea bine aceste avantaje si dezavantaje. De fapt , pe ei se si bazeaza Nichita . Tocmai de asta ne punem speranta in voi , acum ca sunteti doi. Fiti vizibili , luptati! Chiar daca aud din ce in ce mai multe persoane zicand ca ar fi vrut sa o voteze pe Irina SCHROTTER , dar acum nu mai pot ,vreau sa cred ca unde-s doi puterea creste . Trebuie sa castigati ,trebuie sa castigam!

    RăspundețiȘtergere
  14. Georgiano las-o naibii de politica nu vrei sa te maritzi ?

    RăspundețiȘtergere