sâmbătă, 24 mai 2008

O mana intinsa liberalilor

Sunt curioasa cum se vor comporta liberalii ieseni intre cele doua tururi de scrutin pentru Primaria Iasului si dupa alegeri. Dupa cum arata sondajele, Cristian Adomnitei nu are nici o sansa sa intre in turul doi, desi PNL a investit foarte multi bani in campania electorala. In paranteza fie spus, nici nu avea cum sa ajunga prea departe, pentru ca experienta de pana acum a campaniilor electorale a aratat ca putini sunt candidatii care au reusit sa creasca peste noapte zeci de procente. In afara de banii investiti in publicitatea electorala, este nevoie de calitati politice exceptionale pentru a te impune intr-un termen scurt.

Sa vedem daca Adomnitei va raspunde, dupa ce va iesi din joc, gestului facut de Dumitru Oprea de a intinde o mana de colaborare. Oferta candidatului PD-L este una cat se poate de rationala, tinand cont de profilul doctrinar al celor doua partide.

Inca sunt surprinsa de efectele devastatoare pe care le-au avut in teritoriu neintelegerile de la varf dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Cele doua partide inrudite isi consuma energiile atacandu-se si suspectandu-se reciproc, in beneficiul PSD, care este inca bine instalat in orasele si satele din Moldova.

Vreau sa amintesc motivul principal al retragerii mele din cursa pentru Primarie: nu am dorit sa divizez electoratul de centru-dreapta. Am facut trimitere atunci la situatia din 2000 cand partidele de centru-dreapta s-au canibalizat reciproc, lasand liber drumul pentru PSD.

Orgoliile, dar mai ales interesele personale ale unor lideri politici impiedica acum apropierea intre PD-L si PNL. Toata lumea stie unde sta problema si cine este, dupa cum spune o formula consacrata, “omul bolnav” din PNL. Relu Fenechiu tine captiva filiala PNL intereselor sale de afaceri, interese transpartinice si bine conectate cu actuala administratie pesedista a Iasului.

Trag speranta ca liberalii vor reusi sa treaca peste patima politica a momentului si vor analiza la rece ce beneficii politice a adus Fenechiu pentru PNL Iasi. In afara de sumele investite in campanie si de numirea unor tineri prea cruzi in functii la Iasi sau la Bucuresti, Fenechiu a compromis grav ideea de liberalism la Iasi. Oamenii onorabili din acest oras sunt jenati sa se asocieze cu PNL Iasi atata timp cat peste filiala domneste autoritar si clientelar baronul Fenechiu.

Indemnul meu este simplu: sa lasam orgoliile deoparte si sa ne gandim la binele iesenilor. Un PNL fara Fenechiu poate ajuta la relansarea Iasului.

Irina

15 comentarii:

  1. daca nu ar fi fost fenechiu eu l-as fi votat pe adomnitei. dar asa...oprea ramane singura varianta, pt ca sunt sigur: daca ar iesi adomnitei, nu el ar fi primar de fapt, ci fenechiu. asa ca, NU MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  2. te faci frate cu dracu pt a trece puntea? cam de asta e vb aici. stiu ca ati face orice pt a castiga alegerile dar aveti grija ce e promiteti liberalilor

    RăspundețiȘtergere
  3. Atentie la marea cursa ce vi se intinde .....prima a fost cu independenta a doua o sa fie cu liberali
    Pleaca ai nostrii vin ai nostrii !

    RăspundețiȘtergere
  4. ESTE O MARE TEAPA ! ....intai a fost candidat independent si acum doreste alierea pe fata cu pnl-ul
    NU VOTATI !

    RăspundețiȘtergere
  5. Intervin cu postare :

    PNL IASI

    Revenitzi la mataca cu adevarat liberala ! Locul vostru nu este langa nemernicul de Iliescu shi nemernicul de Hrebenciuc , doi comunishti jegoshi shi ordinari !
    Excludetzi din randurile voastre jigodii gen FENECHIU shi multe alte astfel de lepre homosexuale care au dus partidul de rapa shi au distrus aliantza pe care noi am votat-o !
    Datzi deoparte laturile fenechiste din partid shi impreuna cu Oprea retezatzi de la radacina comunismul jegos a lui NICHITA !

    Ioane nu comenta ceva ca dau pumn drept in nas ! ......Alegatorii ieseni trebuie sa aibe o singura tzinta .......sa dea afara comunishtii din primarie,ca de Fenechiu au grija a lui de la partid sa-l dea afara !

    NU SARITZI CA DINAMITA,
    TZINTA VOASTRA E NICHITA !

    NICHITA SHI PARTIDUL LUI DE COMUNISHTI JEGOSHI SHI ORDINARI NU TREBUIE SA RAMANA LA PRIMARIE

    Hihihi Fenechiule se apropie funia de par mama ta de mitoman jegos !

    RăspundețiȘtergere
  6. Miscare absolut previzibila. Cum Irina e sustinatorul si gardianul numarul 1 al lui Oprica, trebuia sa sustina si aceasta posibila reuniune de partide politice considerate surori pe linie ideologica.

    Si totusi, PNL-ul isi joaca partea pana la capat. Eu in locul lui Cristi, as fi cu ochii in 24 ca sa vad ce-ntoarce pe la spate Fene dimpreuna cu marlanul ala de Nichita.

    Si vorba unui post de mai sus, aveti grija ce promiteti PNL-ului. Sa nu ne trezim cu o taxa pe gazele emise de balega cailor. ;)

    Solutie de tranzitie se cheama asta, Irina. Sunt sigura insa ca o aprobi doar de dragul jocului. Dar nu crezi in ea.

    RăspundețiȘtergere
  7. eu chiar nu cred ca Irina nu stie ce spune, asa cum sugereaza multi dintre cei ce au postat mai sus. dupa cit de bine o cunosc eu pe irina sint sigur ca ea intelege f bine ce se intimpla in Iasi, cunoaste foarte multi oamneni onorabili din acest oras si din acest motiv o cred cind spune ca trebuie lasate deoparte orgoliile spre binele iesenilor. si la urma, urmei, ce ati vrea sa ramina sa rida de noi toti Gigi robinet? chiar nu vi se face sila de el? un prieten de prin Tatarasi mi-a zis ca l-au huiduit tatarasenii de nu s-a vazut el cu toata echipa lui.mai are puuuutin, puuutin, si-l vor huidui toti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ceva nu este bine. Sunt pentru aliantem sa nu fiu inteles gresit, dar totusi va compromiteti fara rost. Nu este momentul de intelegeri strategice inca.
    Presupunand ca Irina este Alba ca zapada, Dom' profesor - Printul, ne ramane sa determinam cine sunt piticii.
    Pai pentru primul, Sfatosul, cel de care toti ceilalti asculta, cel putin la el in partid, este Fene. Altii cinci sunt nume relativ sonore(...Mofturosul cine-i oare?)dar sunt convins ca Mutulica este chiar Adomnitei.
    Pactul cu un pierdant ca el este periculos pentru ca duce la pierderea voturilor pentru PD-L.
    Oamenii nu au deloc o parere buna despre cel ce a fost promovat de Fene, pentru ca Fene sa-si vada visul cu ochii. Este prea slab pregatit, vedeti si ce dracovenii a facut la invatamant, nu are strategie, este foarte maleabil si fin pupator de dosuri.
    Sincer Irina, asta nu merita bagat in seama, ci doar ajutat sa-si incheie cariera politica acum cat nu a facut foarte multe daune.
    Daca-l luati alaturi....ma vad cu Fene in consiliu, prin ochii si gura lui Adomnitei. Si chiar si numele lui este periculos pentru Dv. Imaginati-va un dialog:
    "Cine este ba Ciumpalacul asta?"
    "A... asta e a Domnitei! Ea l-a bagat..lual-ar dracu de natarau..."

    Si am si eu o intrebare:
    Daca va aliati cu "a lu' Fene", cine va fi cel ce va vinde parcurile si Gradina Botanica pentru dezvoltare, pentru blocuri si cartiere rezidentiale? PNL sau PD-L?
    Sper sa nu faceti alianta cu dracul, ca nici dati cu tamaie nu-i veti mai alunga pe PSD-isti.

    Gabriel.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Irina,
    Postarea asta imi spune inca odata ca ai capacitatea de a intelege problema majora in politica romaneasca. Orgoliile sint mai mari decit partidele acum, am mai spus-o in trecutul nu prea indepartat pe acest blog.
    Nu trebuie sa uitam totodata ca fiecare personalitate politica ,
    mai devreme sau mai tirziu va intra intr-un con de umbra...
    Anyway, take it one step at a time... primul pas fiind cistigarea primariei de un partid de dreapta , sper sa fie Oprea,
    garantia fiind acum Irina.
    La alegerile generale trebuie facut al doilea pas in Moldova, infringerea curentului neocomunist
    reprezentat de PSD si marionetele sale de moment (vezi intelegerea cu PC care intr-un esicher politic normal este parditul pozitionat inspre partea cea mai de dreapta a curntului dreptei).
    Aici va fi lupta cea mai apriga.
    Sper ca pina atunci Irina sa iti clarifici si mai mult pozitia si poate candidezi din partea dreptei
    la o pozitie de deputat de Iasi.
    Cu stima tuturor mai putin circotasilor de duzina

    RăspundețiȘtergere
  10. ai zis un rautacism, Dane. ne faci sa ne simtim vizati, toti. daca ai ceva cu cineva, zi-o dar nu-ti mai varsa naduful pe blog, please ! hai sa construim nu sa ne intrecem in pareri.

    RăspundețiȘtergere
  11. the truth is out there......ce vreau sa spun?...nu pot acum...mai am rabdare...sa ne vedem cu sacii in caruta ....apoi o sa dau un p.d.v. personal - interesant zic io' - subscriu la TIC-TAC-TIC-TAC...dar acum doar TAC-TAC-TAC....spun atat doar : prin retragerea ei, Irina a dat dovata de mare-mare tact politic...am sa dezvolt cu alta ocazie....
    P.S.S-a vehiculat aseara numele Cameliei Gavrila la vice...Piei, drace..!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Cind vorbim despre viitorul Iasului trebuie sa eliminam prejudecatile trecutului. Pentru aceasta trebuie sa dezradacinam oamenii trecutului. Iar cuibul acestor oameni este PSD. Profitind de dorinta naturala a PNL de a ramine la putere, PSD a tinut PNL prin intermediul citorva oameni in sah. A venit acum momentul ca PNL sa se debaraseze de acei oameni si sa ia decizia care se impune: continuarea luptei alaturi de PDL. Asta este sensul mesajului lui Oprea. Adomnitei, care e orice dar nu si prost, a fost aruncat fara voia sa in aceasta lupta, in care s-a comportat onorabil. Vede si el ca ar fi avut sanse mult mai mari daca nu era perceput ca om al lui Fenechiu. Daca pentru Fenechiu zarurile au fost aruncate, pentru Adomnitei mai exista o sansa de a se reabilita. Depinde doar de el cit este de inteligent sa stie cum sa se distanteze de Fenechiu. Preluarea PNL Iasi si alierea cu PDL ar fi un prim pas. Succes Oprea, multumiri Irina

    RăspundețiȘtergere
  13. Cam ciudata aparitia acestui Dan pe blogul Irinei, din experienta mea am impresia ca avem de a face cu un spargator de blog ! O lichea si pacat ca Irina defileaza cu asemena postari .Acum imi dau seama de ce au parasit-o toti !
    Cu stima si regret, daca am acceptat retragerea ei de data asta ni se cere prea mult ca sa acceptam apropierea de pnl eu nu am sa va votez.

    RăspundețiȘtergere
  14. bagati-va mana pe unde deschide domnu Oprea Iasul! :)

    RăspundețiȘtergere