duminică, 18 mai 2008

Efectul „Iasi 600” asupra turismului

Anul 2008, previzionat de Primarie ca anul exploziei turismului local, datorita programului „Iasi 600”, a inceput cu stangul. Intarzierea lansarii programului „Iasi 600”, precum si lipsa de promovare a acestuia in tara a gonit turistii din Iasi. Indicii de ocupare a hotelurilor in luna martie arata o scadere accelerata, de aproape 15%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Din ce motive? Reprezentantii Asociatiei Patronale a turismului iesean explica scaderea numarului de turisti prin lipsa evenimentelor. Iasul nu a avut ce oferi si, in plus, nici in viitorul apropiat nu prea va avea ce oferi. Anonimitatea nationala in care se desfasoara Iasi 600 nu este deloc o solutie pentru relansarea turismului iesean. Oare stie cineva din Dorohoi, Suceava sau Piatra Neamt despre evenimentele programate de Primarie? Ma indoiesc. Este o distanta ca de la cer la pamant intre organizarea pe care a avut-o Sibiul anul trecut si joaca de la Iasi.

Acesta este doar unul dintre efectele transformarii „Iasi 600” intr-un circ electoral, al confiscarii unui eveniment in interesul imaginii unei singure persoane, Gheorghe Nichita. Pe el il vedem intampinandu-l pe Bregovici, el vrea sa-l faca cetatean de onoare pe Tandarica, el pozeaza in edilul interesat de cultura si care organizeaza manifestatii cu studenti ca pe vremea lui Ceausescu.
Daca nu ar fi pus in tema, cineva din afara Iasului ar confunda rapid aceste manifestari cu evenimentele obisnuite dintr-o campanie electorala, pentru ca in toata tara se intampla la fel. Cu o diferenta imensa: pe banii candidatilor, nu din fonduri publice.

10 comentarii:

  1. Pai normal. Despre Iasi 600 pun pariu ca jumatate de ieseni nu au auzit, iar cealalta jumatate nu stiu sa spuna precis despre ce ar fi vorba. Chiar ar fi interesant de vazut un sondaj pe tema asta in Iasi si cateva localitati din Moldova.

    RăspundețiȘtergere
  2. Se stie ca in tara asta exista un Minister al Turismului, ca exista ambasadori (aviz domnului Simirad), in Iasi sint citeva consulate, orasul are 20 de "frati" si orase "surori", Centre culturale (francez, britanic, german, grec, latino-american)care ar fi putut contribui, din plin, la promovarea "Iasi 600". Dar cine sa gindeasca pentru autoritati, doamna Irina? Cit le pasa lor de Iasi? Se vede. Doar la alegeri.Preocuparile lor sint altele decit ale ieseanului, cel care-si iubeste cu adevarat locul natal, cel care se bucura cu toata fiinta cind vorbeste despre Iasi si ieseni si asta s-a simtit cel mai bine la festivalul nostru moldovean de moda cind, la final, toata lumea vibra de emotie ca totusi Iasul chiar are cu ce se mindri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Este evidenta lipsa de interes si implicare profesionista fata de "Iasi 600" insa eu ma intreb si intreb: ce face duzina de parlamentari de Iasi pentru acest eveniment unic al orasului? Sau ei nu mai sint ieseni? Unde-i zbuciumul domnului Fenechiu de acum patru ani cind ne promitea investitori, consolidarea si renovarea cladirilor istorice prin infuzie de capital privat, aeroport, sosele, turisti si cite in luna si in stele. Asa cum ati promis, doamna Irina, ca unor cetateni simpli, as vrea sa ne explicati de ce nu mai apare pe nicaieri domnul Fenechiu, nu mai are chiar nimic sa ne spuna? Chair nu ne mai poate promite nimic pentru acest "600" sau, Doamne fereste!, vrea sa plece la manastire? Care este motivul absentei dumnealui de pe framintata scena politica ieseana, un politician cunoscut la fel de bine si la Iasi si la Bucuresti? Pentru ceea ce stie sa faca.

    RăspundețiȘtergere
  4. Doua cuvinte despre "Iasi 600" sa ca fiu si on-topic: sunt curios dupa ce dom' Nichita nu va mai fi - adica acushi - cate dintre proiectele prezentate ca facand parte din "Iasi 600" vor mai avea loc, in ce masura se va implica noul CL si primar in schimbarea din mers a acestui program sau parti din program; daca exista o alternativa din partea noi conduceri la programele actuale si vor putea fi implementate rapid, etc,etc...stiti ce vreau sa spun.

    ...a ! sa nu uit...
    @dan : multumim pentru aprecieri stimate domn, dar din pacate noi doar ne dam cu parerea pe-aici. E posibil sa se mai ciupeasca cate o idee din prostioarele pe care le insiram - m-as bucura sa fie asa - dar la hatzuri n-avem acces...in alte vremuri (!!!), poate; ...acum musai tre' sa porti ceva colorat ...ori eu sunt apolitic convins si nu ma va convinge nimeni indiferent de ce e in joc sa ma "colorez" in vreun fel...dar cine stie? fiecare om are pretul sau, mai presus de convingeri... daca maine voi fi portocaliu sau altceva inseamna ca am avut o oferta buna...mult peste ceea ce sunt acum :)))))))))!!! Asa ca, sa nu dati cu pietre in mine !! :)))) Dar e putin probabil !!

    P.S. Culorile alb-rosu - neaparat impreuna - nu reprezinta un grup/partid, ci doar un tel, un ideal...voi ramane fidel acestor culori...asta e tot...

    RăspundețiȘtergere
  5. Efectul "Iasi 600" asupra turismului iesean? Zero.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sibiul va avea anul acesta inca un miliona de vizitatori. Si Iasul va avea un milion de muste care vor trage la rahatii de la primarie implicati in Iasi 600.

    RăspundețiȘtergere
  7. mai zic inca o data...'TZARA ADRE....SHI BABA SE PIAPTANA'... numai indiferentza....mai bine zis...mai potrivit:INCOMPETENTZA DIN PARTEA ORGANIZATORILOR!!!RUSHINE!!!

    PACAT PENTRU CELE 7 COLINE!!!

    FLY FISH

    RăspundețiȘtergere
  8. Am mai comentat acest subiect: AEROPORTUL ... VITAL PENTRU IASI
    1.
    http://catalinivan.wordpress.com/2008/06/30/weekend-la-piatra-neamt/
    O sugestie pentru colegii din PSD – faceti ceva cu aeroportul (stiu situatia bine) sa luati odata finantarile ca sa puteti suplini lipsa conexiunii (adecvate) rutiere/CFR cu vestul tarii. Explica la bosorogii din partidul tau ca acest proiect este imperativ. In afara de atragerea unor investitori internatioanali, turism etc … toti Moldovenii care muncesc/studiaza in Europa ar tranzita Iasi-ul … este singurul mod de a suplini (o) autostrada E-V care oricum nu va fi construita (terminata) mai devreme de 2020/2025. Altfel, decalajul dintre E si V va fi enorm si f f foarte greu de recuperat.
    Esti un politician tinar cu un viitor (sper) spectaculos. De aceea iti sugerez, in numele generatiei (noastre) pe care o reprezinti, sa fii cinstit cu tine insusi si sa ai pretentii si standarde f f ridicate. Noi, cei din generatia ta sintem mult mai informati si mai inteligenti decit predecesorii … bunicii/parintii nostri. Politica si reprezentantii ei trebuie reformati daca vor sa aiba o sansa in a face parte din guvernarile viitoare …

    2.http://www.strategy-for-iasi.com/2008_04_20_archive.html

    3.http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=539173

    RăspundețiȘtergere
  9. superadevarat efectul 600...chiar asa se intampla

    RăspundețiȘtergere
  10. subscriu la ce zici tu amalia

    RăspundețiȘtergere