luni, 26 mai 2008

COMUNICAT DE PRESA

Irina Schrotter a organizat astazi o conferinta de presa in care a prezentat documentatia privind imprumutul de 60 de milioane de euro luat de Primaria Iasi de la banca austriaca Dexia Kommunalkredit Bank. Detaliile contractului de imprumut au fost tinute secrete pana acum de catre municipalitate, iar Irina Schrotter a dezvaluit de ce s-a intamplat acest lucru: contractul contine mai multe clauze despre care iesenii nu stiau si care pot avea consecinte grave asupra situatiei Iasului.

In primul rand, contractul prevede ca imprumutul trebuie restituit in 36 de luni din momentul semnarii, nu in 22 de ani, cum se stia pana acum. Restituirea urmeaza sa se faca prin emiterea a doua transe de obligatiuni municipale, prima la sfarsitul anului 2007, a doua la finele lui 2009. Problema este ca a trecut termenul pentru emiterea primei transe de obligatiuni fara ca acestea sa fie lansate, fapt care echivaleaza cu o incalcare a contractului cu Dexia. Contractul prevede ca nerespectarea oricarei clauze poate duce la executarea garantiei depuse de Primarie. Municipalitatea a garantat imprumutul cu toate veniturile de la bugetul local pe urmatorii ani, ceea ce inseamna ca orasul Iasi risca in orice moment sa ramana cu bugetul blocat sau chiar fara venituri, daca Dexia se decide sa actioneze. Irina Schrotter a precizat ca Primaria mai are ipotecate conturile, cu ipoteca de gradul unu, pentru inca un imprumut, cel angajat de la BERD, si ca municipalitatea nu mai poate lua nici un credit peste 7,5 milioane de euro fara aprobarea Dexia.

Irina Schrotter i-a cerut primarului Gheorghe Nichita sa lamureasca public de ce nu a pomenit despre termenul de restituire de 36 de luni si de ce nu a respectat calendarul stabilit impreuna cu Dexia. In al doilea rand, ea s-a intrebat cum a putut Primaria sa-si asume riscul de a garanta pentru cele 60 de milioane de euro imprumutate cu veniturile la buget, care sunt de 250 de milioane de euro, in conditiile in care la bancile obisnuite garantarea se face la doar 110-120% din valoarea imprumutului.

De asemenea, Irina Schrotter a intrebat public de ce Primaria a anuntat ca dobanda platita la imprumut este de 5%, cand in realitate este de 11,63%, mai mare decat dobanzile platite la alte banci. Facand un calcul simplu, rezulta ca iesenii vor avea de restituit, in termenul de 22 de ani anuntat de Primarie, pe langa cele 60 de milioane de euro imprumutate, inca 120 de milioane de euro dobanzi.

Contractul cu Dexia mai contine o prevedere scandaloasa fixata de Primaria Iasi, anume ca prima rata de restituire va fi platita in 2012. „Gheorghe Nichita s-a asigurat ca nu va plati acesti bani in timpul mandatului sau sau in timpul unui ipotetic viitor mandat. Nichita si-a facut calculele personale si a stabilit ca mai are nevoie de un mandat pentru a-si face plinul impreuna cu clientela lui, dupa care Iasul nu are decat sa se descurce cum poate pentru a returna banii”, a declarat Irina Schrotter.

In concluzie, Primaria trebuie sa lamureasca mai multe aspecte:

- de ce nu a fost respectat termenul pentru emiterea primei transe de obligatiuni, in 2007?


- ce risca Iasul in situatia in care una din clauzele contractului nu a fost respectata (emiterea primei transe de obligatiuni)?


- de ce si-a asumat Primaria riscul de a garanta pentru cele 60 de milioane de euro imprumutate cu veniturile la buget, care sunt de 250 de milioane de euro?


- de ce a fost anuntata o dobanda de 5%, cand dobanda reala este de 11,63%, ceea ce face ca Iasul sa plateasca, pana in 2028, pe langa cele 60 de milioane de euro imprumutate, inca 120 de milioane de euro ca dobanzi?


- de ce a fost fixat ca termen pentru prima transa de restituire anul 2012?




Biroul de presa al Irinei Schrotter

10 comentarii:

  1. Mie imi place ca Nichita mai crede ca o sa mai fie primar dupa 15 iunie.Oricum daca pierde primaria ar trebui bagat la racoare ca sa isi mai revina.
    Vai de capul nostru ce ne asteapta in cei 4 ani care vor veni.Si totul din cauza chiorului de robinet

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, gata, s-a gasit si scuza pentru care daca vine dl Oprea si nu va face nimic (ceea ce nu ar fi de mirat)se va arunca vina asupra datoriilor. Nu zic, e aberant ce a putut semna actualul primar, si totusi...Am sa tin minte acest aspect, si sunt covins de faptul ca va veti folosi de aceasta "scuza".

    RăspundețiȘtergere
  3. vad ca deja e un serial: " Sa radem cu(de) Irina Schrotter". Ieri a fost episodul rasist in care chinezii erau acuzati ca iau locurile de munca ale romanilor(cu asemenea argumente a venit si Hitler la putere...).
    Azi e creditul lui Nichita. Ideea creditului si a obligatiunilor municipale nu e rea. Detaliile prezentate de IS ca fiind dezavantajoase nu se confirma. Par o pura inventie.
    Reputatia, doamna Irina, Reputatia...
    Reputatia dvs e din ce in ce mai sifonata dupa prestatia din campanie si o sa va urmeze multa vreme...

    RăspundețiȘtergere
  4. Am si eu o obsesie. Ce dracu face presa. Cum de nu s-a interesat nimeni pana acum de contractul asta. Cum de a acceptat presa ca informatiile sa fie tinute secrete. Si de ce nu iese scandal dupa ce, in sfarsit, am aflat care-i treaba. Daca iese Nichita, eu emigrez.
    Ares

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamna Irina, esti tare !! Nu'sh ce surse ai, dar daca un asemena contract a scapat in public.... esti mare (si asteptam si un scan la cel cu Bregovici)!!! Ilegal nu pare a fi nimic (poate doar comisiunul pentru consultanta: 250-300 keuro-parca, da' se poarta si e dat pe din doua, nu?)...doar atat ca e un credit pagubos pentru toata lumea!!! Adica nu chiar : oare cei care au contractat creditu' in conditiile descrise n-au luat nimic? sa zicem 1% care inseamna 600.000 !!! O nimica toata !!
    Iaca inca o problema:
    - ieri am intrebat : ce se va intampla cu Palas-ul "dupa"?
    - azi : ce facem cu creditul Dexia?
    ..ce va fi maine vom vedea...da' am io' un feeling ca Irina va scoate saptamana asta artileria grea !!!
    Nu ma pricep io' la chestii din astea bancare....da' pana si eu mi-as fi dat seama ca e un credit pagubos...asta in ipoteza idelista-utopica (precum fraierul de mine!) ca mi-ar pasa de cetatenii pe care-i pastoresc !!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. @anonim 21:28
    Si eu!!! Definitiv!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Oamenilor nebuni voi nu vedeti copacii din cauza paduriiii ????
    Am fost astazi in Iasi ....voi nu traiti in Iasi ?

    -pensionarii nu va voteaza !
    -o parte din studenti nu va voteaza
    -bugetarii nu va voteaza !
    -angajatzii taberelor adverse nu va voteaza !

    Eu nu am facut sondaj ..am intrebat pe bulevard incepand de la hotel 100 de oameni .doar 21 au spus ca va voteaza nebunilor si nesocotitilor ce sunteti !

    Alegerile nu se castiga aici pe net aici doar se face un mic suport ! .....alegerile se castiga in strada !

    Ati vazut nebunilor sondajele de la PD-L?

    VAI MAMA VOASTRA ! O SA TRAITI ASA CUM ATI STIUT SA VA MOBILIZATI ! ...bleahhhhhhhhhhhh !

    VAI DE BASESCU CA A AVUT INCREDERE IN ASEMENEA ECHIPAJ !

    RăspundețiȘtergere
  8. CE FACE PRESA? ALOOOO! Se aude ori ba? Nu va simtiti vinovati? Sinteti pentru oameni (asa cum sustineti?) sau impotriva lor? Ce face ciinele de paza al societatii? Ride in barba? O sa culegeti ce semanati, presimt asta.

    RăspundețiȘtergere
  9. intrati repejor pe saitul Cotidianul: dl. Voinescu are un articol magistral :"Inchiderea mintzii Romaniei". Nu pierdeti nici comentariile forumistilor. Iaca o parere de forumist de la Cotidianul:"Incompetenta crasa a ministrului, ale carui studii tehnice si posturi pe care le-a ocupat, sunt incompatibile cu functia asta. Experienta zero. Toate posturile le-a ocupat politic, si va ramane in istorie ca cel mai prost ministru."

    RăspundețiȘtergere
  10. Si eu care credeam ca numai romanu de rand trateaza cu superficialitate rata la o banca.
    Mai intarzie o luna, mai face o refinantare, amaneteaza ceva.
    Da uite ca si doar actualul nostru primar ne reprezinta cu succes.
    Ce ti-i Altex, ce ti-i Dexia?
    Un frigider, un oras. Amandoua inghetate.
    Si uite asa, Nichita doreste sa faca Iasi 600 cunoscut in lume. In plus, si in CRB si in Biroul de Credit.
    Si ce daca?
    Camatari nu sunt?

    RăspundețiȘtergere